Saturday 15 August 2009

Έγκλημα στο Ωνάσειο

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ο κόσμος του Επενδυτή» την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009.



ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΩΝΑΣΕΙΟ

Έκλεισαν λόγω διακοπών για πέντε εβδομάδες τη μονάδα μεταμόσχευσης καρδιάς! Χάθηκαν πέντε πολύτιμα μοσχεύματα που θα έσωζαν ζωές. Στον πρωθυπουργό η δραματική καταγγελία των ασθενών.
«Ειδεχθές έγκλημα εις βάρος δεκάδων ανθρώπων που αγωνιούν στις λίστες αναμονής για ένα μόσχευμα καρδιάς συντελείται στο Ωνάσειο. Η μοναδική στη χώρα μονάδα μεταμοσχεύσεων, για πρώτη φορά στα χρονικά, έκλεισε για πέντε εβδομάδες λόγω... διακοπών. Όπως αποκαλύπτει ο "ΚτΕ", το διάστημα αυτό χάθηκαν πέντε μοσχεύματα που θα έδιναν ευκαιρία ζωής σε συνανθρώπους μας οι οποίοι βρίσκονται στο τελικό στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας. Οι ανευθυνο-υπεύθυνοι του Ωνασείου απέρριπταν τα μοσχεύματα επικαλούμενοι με θράσος ως επαρκή λόγο τις διακοπές.»


Δεν έχουν καρδιά!

«Ανήκουστα πράγματα συμβαίνουν στο Ωνάσειο. Όπως αποκαλύπτει ο "ΚτΕ", για πρώτη φορά στα χρονικά, έκλεισε - και μάλιστα για πέντε εβδομάδες- το μοναδικό τμήμα μεταμοσχεύσεων καρδιάς σε όλη τη χώρα, γεγονός που ισοδυναμεί με ειδεχθές έγκλημα σε βάρος εκείνων που περιμένουν στη λίστα αναμονής. Την ώρα που οι ανευθυνο-υπεύθυνοι του Ωνασείου κάνουν διακοπές, η Ελλάδα «έχασε» πέντε πολύτιμους δότες, που θα έδιναν ζωή σε συνανθρώπους μας, οι οποίοι βρίσκονται ένα βήμα πριν από το θάνατο, στο τελικό στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας και μοναδική τους ελπίδα είναι η μεταμόσχευση καρδιάς. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, που αποκαλύπτουμε σήμερα, από τις 17 Ιουλίου έως και τις 3 Αυγούστου απορρίφθηκαν από το Ωνάσειο πέντε δότες από ισάριθμα νοσοκομεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα. »
Εν μέσω θέρους
« Η επίσημη αιτιολόγηση για την απόρριψη των πολύτιμων μοσχευμάτων ήταν, «λόγω αδυναμίας συγκρότησης ομάδας μεταμοσχεύσεων λόγω θερινών διακοπών», όπως αναφέρει ιδιοχείρως ο υπεύθυνος του προγράμματος κ. Π. Σφυράκης. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της εγκληματικής ολιγωρίας των ιθυνόντων του Ωνασείου; Δύο καρδιές και τέσσερις πνεύμονες από τους τρεις δότες ελήφθησαν από ομάδες μεταμοσχεύσεων από την Ιταλία, την Αυστρία και τη Γερμανία, ενώ άλλη μια καρδιά δεν κατέστη δυνατόν να αξιοποιηθεί, εξαιτίας αργοπορίας της ομάδας συλλογής από την Ιταλία. Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη φορά που το τμήμα μεταμοσχεύσεων «κλείνει» λόγω θερινών διακοπών. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι του 2007, είχαν γίνει έξι μεταμοσχεύσεις, ενώ πέρυσι είχαν πραγματοποιηθεί οκτώ, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται κι εκείνη που προήλθε έπειτα από τη δωρεά οργάνων του άτυχου Αυστραλού Ντουζόν Ζαμίτ, που είδε το φως της δημοσιότητας και συνέβαλε καθοριστικά στην αύξηση της προσφοράς μοσχευμάτων.»
«Καυτή» επιστολή
«Όπως ήταν φυσικό, η υπόθεση έχει ξεσηκώσει τον Σύλλογο Μεταμοσχευθέντων Καρδιάς «Συνεχίζω», ο οποίος την Τετάρτη έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο του Ωνασείου, καθηγητή κ. Ι. Παπαδημητρίου, η οποία - σύμφωνα με πληροφορίες του «ΚτΕ» - έχει φθάσει και στα χέρια του Πρωθυπουργού. Στην επιστολή επισημαίνεται χαρακτηριστικά:
«Το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων του Ωνασείου είναι το μοναδικό στη χώρα μας και οφείλει εκ των πραγμάτων να λειτουργεί αδιάλειπτα 365 ημέρες το χρόνο. Αυτό ξέραμε ότι γινόταν έως τώρα. Η ανάγκη διακοπών των γιατρών και των νοσηλευτών είναι σεβαστή απ’ όλους, δεν μπορεί όμως να είναι λόγος διακοπής πραγματοποίησης μεταμοσχεύσεων. Τα μέλη του συλλόγου μας αναρωτιούνται γιατί φέτος δηλώνεται αδυναμία συγκρότησης της ομάδας, όταν κάθε χρόνο υπήρχε διαθεσιμότητα σε περίπτωση μεταμόσχευσης.» Επίσης, όσον αφορά τα μοσχεύματα που χάθηκαν, ο σύλλογος επισημαίνει, «με βάση τη δυσαναλογία υποψήφιων ληπτών - δοτών, η μη αξιοποίηση των συγκεκριμένων μοσχευμάτων τις προηγούμενες εβδομάδες οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα στον θάνατο αντίστοιχο αριθμό ασθενών από τη λίστα αναμονής προς μεταμόσχευση καρδιάς/πνεύμονα.» Να σημειώσουμε ότι σήμερα στη λίστα αναμονής είναι εγγεγραμμένα πάνω από 25 άτομα!»»
Η νέα διοίκηση
«Η ευθύνη για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο τμήμα μεταμόσχευσης του Ωνασείου ανήκει στη διοίκηση του κέντρου, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Ι. Παπαδημητρίου. Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν προκηρύχθηκε η θέση του διευθυντή του προγράμματος μεταμόσχευσης, την οποία κατείχε από το 1996 ο ιδρυτής του προγράμματος κ. Π. Αλιβιζάτος. Το επιχείρημα του κ. Παπαδημητρίου ήταν καθόλα εύλογο: η ανανέωση του έμψυχου δυναμικού, καθώς ο κ. Αλιβιζάτος έχει υπερβεί τα 70 έτη. Όμως, στην πράξη οι αποφάσεις του κ. Παπαδημητρίου αποδείχθηκαν άστοχες. Καταρχάς, στην ίδια την προκήρυξη ανάμεσα στα προσόντα τέθηκε «η αποδεδειγμένη εμπειρία στις μεταμοσχεύσεις καρδιάς και πνευμόνων», ενώ σύμφωνα με σχετική υπουργική απόφαση, απαραίτητο προσόν είναι η κατ’ ελάχιστον 5ετής εμπειρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, υποψηφιότητα έθεσαν συνολικά 10 άτομα, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να μελετηθούν τα βιογραφικά τους μέχρι τις 28 Νοεμβρίου, οπότε έληξε η προθεσμία. Έτσι, ζητήθηκε από τον κ. Αλιβιζάτο να παραμείνει στη θέση του προσωρινώς μέχρις ότου βρεθεί κατάλληλο πρόσωπο. Και αξίζει να αναφερθεί ότι, το 2008, καταγράφηκε ρεκόρ με 19 μεταμοσχεύσεις καρδιάς. Στην πορεία, τα έγγραφα που έχουμε στη διάθεση μας δείχνουν ότι ο κ. Παπαδημητρίου προέκρινε για τη θέση έναν νέο Έλληνα καρδιοχειρούργο, ο οποίος εργάζεται στη Γερμανία, αλλά χωρίς εμπειρία σε πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων, το οποίο απαιτεί εφ’ όρου ζωής υποστήριξη και παρακολούθηση των ασθενών. Όπως αποκαλύπτει μάλιστα ο Σύλλογος Μεταμοσχευθέντων «Συνεχίζω», όταν έθεσε το ζήτημα στο Δ.Σ. του Ωνασείου τον Μάρτιο του 2009, ο κ. Παπαδημητρίου απάντησε ότι «το θέμα ήδη λύθηκε με τον καλύτερο τρόπο, αφού ο νεοεκλεγείς διευθυντής της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής είναι ειδικευμένος στη μεταμοσχευτική παρακολούθηση των ασθενών ενός προγράμματος με 1.500 μεταμοσχεύσεις.» Όμως ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι το βιογραφικό και οι επαγγελματικές αξιώσεις του συγκεκριμένου ιατρού, όπως δημοσιεύονται στις ιατρικές βάσεις δεδομένων στο Διαδίκτυο, αναφέρουν ότι είναι ειδικευμένος στην επεμβατική καρδιολογία, χωρίς πουθενά να αναφέρεται οποιαδήποτε σχέση του με παρακολούθηση μεταμοσχεύσεων. Τελικώς, έπειτα και από τις αντιδράσεις του συλλόγου, στις 31-3-2009, το Δ.Σ. του Ωνασείου κήρυξε τη θέση άγονη και επέλεξε να αναθέσει τα καθήκοντα του διευθυντή του προγράμματος μεταμοσχεύσεων στον μέχρι πρότινος υποδιευθυντή, κ Π. Σφυράκη. Επιλογή η οποία φαίνεται ότι ελλοχεύει τον κίνδυνο να οδηγηθεί σε μαρασμό το μοναδικό πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων της χώρας.»
Υψηλότατα ποσοστά επιβίωσης
«Το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων καρδιάς του Ωνασείου ξεκίνησε το 1996 και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 77 μεταμοσχεύσεις καρδιάς σε 76 λήπτες, από τους οποίους οι 68 βρίσκονται εν ζωή. Τα ποσοστά επιβίωσης του προγράμματος είναι 95% στον πρώτο χρόνο και περίπου 70% στη δεκαετία, έναντι 85% και 50% του διεθνούς μέσου όρου. Μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας του προγράμματος ανήκει αναμφίβολα στον μέχρι τον περασμένο Μάρτιο διευθυντή του κ. Πέτρο Αλιβιζάτο, ο οποίος ήλθε στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ, έχοντας πραγματοποιήσει 233 μεταμοσχεύσεις καρδιάς και πνευμόνων. Είναι προφανές ότι, αν δεν υπήρχε το πρόγραμμα μεταμόσχευσης του Ωνασείου, όλοι οι ασθενείς θα έπρεπε να μεταβούν στο εξωτερικό, προκαλώντας ταλαιπωρία στις οικογένειες τους και οικονομική αιμορραγία στα ασφαλιστικά ταμεία.»

Related Posts :



No comments: