Thursday, 22 April 2010

Κλινική Μεταμοσχεύσεων Ήπατος Λαϊκoύ Νοσοκομείου Αθηνών... μια ακόμα ελληνική πρωτοτυπία - Η άποψη μας


Η μεταμόσχευση ήπατος είναι μια πολύ εξειδικευμένη και βαριά ιατρική πράξη. Για να έχουμε τα θεμιτά αποτελέσματα, δηλαδή την επιβίωση του λήπτη αλλά και τη μακρόχρονη διαβίωση του, η όλη προσπάθεια πρέπει να υποστηρίζεται από εξειδικευμένη ιατρική ομάδα σε ένα άρτια οργανωμένο μεταμοσχευτικό κέντρο. Στη χώρα μας, από τις αρχές της δεκαετίας του'90, η διαδικασία της μεταμόσχευσης ήπατος στηρίχθηκε κυρίως στο"Ιπποκράτειο" Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Όλα αυτά τα χρόνια όμως, ο κύριος όγκος των ασθενών που χρειαζόταν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση ήπατος απευθύνονταν στο εξωτερικό λόγω έλλειψης μοσχευμάτων αλλά και ιατρικής εμπειρίας.

Ο καθηγητής κ. Αλ. Κωστάκης ανέλαβε πρόεδρος του Ε.Ο.Μ. το 2004 ενώ ήταν συγχρόνως και διευθυντής της Β' Προπαιδευτικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών "Λαϊκό". Σε συνέντευξη τύπου τη Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2004 ανακοίνωσε ότι σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του κέντρου μεταμοσχεύσεων ήπατος στο Λαϊκό Νοσοκομείο (τέτοιες μεταμοσχεύσεις πραγματοποιούνταν τότε μόνο στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης), ενώ από τις αρχές του 2005 θα δρομολογηθεί η λειτουργία του κέντρου μεταμοσχεύσεων καρδιάς στον Ευαγγελισμό (τότε πραγματοποιούνταν μόνο στο Ωνάσειο). Από τους δύο στόχους μόνο ο ένας έγινε εφικτός με τη δημιουργία της Μονάδας Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων 'Ηπατος μέσα στα πλαίσια της Β' Προπευδευτικής Κλινικής του Λαϊκού. Η όλη προσπάθεια στηρίχθηκε στον τότε Λέκτορα Γεν. Χειρουργικής και Μεταμόσχευσης Οργάνων κ. Ε. Αντωνίου προερχόμενο από τη Μεγ. Βρετανία.
Από τον Ιούλιο του 2006 που πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταμόσχευση φτάσαμε στο σήμερα, όπου με την υποχρεωτική συνταξιοδότηση λόγω ηλικίας του καθηγητή κ. Αλ. Κωστάκη μας αποκαλύφθηκε η προχειρότητα του όλου εγχειρήματος. Αν και μεταμοσχεύτηκαν αρκετοί συνάνθρωποι μας στο Λαϊκό υπήρχε μόνο κατ' όνομα μονάδα μεταμόσχευσης ήπατος. Αυτό το υποστηρίζουμε για τους εξής λόγους:
  1. Η Μονάδα Μεταμόσχευσης του Λαϊκού όλα αυτά τα χρόνια λειτουργία της υποστηριζόταν μόνο από ένα (1) κρεβάτι Μ.Ε.Θ. !!! Θα θέλαμε λοιπόν να ρωτήσουμε τους αρμοδίους αν γνωρίζουν άλλο μεταμοσχευτικό κέντρο στο κόσμο με την ίδια ιδιαιτερότητα.
  2. Η Μονάδα Μεταμόσχευσης του Λαϊκού όλα αυτά τα χρόνια λειτουργία της υποστηριζόταν μόνο από ένα δίκλινο δωμάτιο. Μάλιστα αν τύχαινε να νοσηλεύονται διαφορετικού φύλλου ασθενείς αυτό το πρόβλημα λύνονταν με το διαχωρισμό του δωματίου από μια κουρτίνα !!!
  3. Ανυπαρξία κατάλληλου υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Αυτό είχε σαν συνέπεια πολλοί ασθενείς να πραγματοποιούν τις εξετάσεις τους σε εξωτερικά ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Μάλιστα υπήρξε περιστατικό προ 2 ετών που του αφαιρέθηκε ο ορός από το χέρι για να μεταφερθεί με ταξί σε γνωστό διαγνωστικό κέντρο των βορείων προαστίων που συνεργαζόταν το Λαϊκό !!!
  4. Ανυπαρξία νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού για την υποστήριξη μια τόσο εξειδικευμένης ιατρικής πράξης. Επακόλουθο αυτού ήταν ο ιατρός κ. Αντωνίου να αναγκάζεται να "δανείζεται" νοσηλεύτριες από άλλα χειρουργεία ή ασθενείς να μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία ή Μ.Ε.Θ. λόγω μη ύπαρξης ιατρού συγκεκριμένης ειδικότητας.
  5. Ανυπαρξία συνεργασίας μεταξύ τμημάτων ή ιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων. Π.χ. Μονάδα μεταμόσχευσης με ηπατολόγους ή με καρδιολόγους κ.τ.λ. Αυτό βέβαια παρατηρείται και στη πολύ παλιότερη και καλύτερα οργανωμένη Μονάδα Μεταμόσχευσης Νεφρού όπου οι μεταμοσχευτές βρίσκονται σε διαρκή κόντρα με τους νεφρολόγους για το ποιος θα διαχειρίζεται τους μεταμοσχευμένους νεφροπαθείς.
Σ' αυτό το σημείο θα θέλαμε να τονίσουμε ότι οι ανεπάρκειες της μονάδας ήταν γνωστές σε πολλούς ασθενείς αλλά κανείς δεν το κατήγγειλε γιατί όπως είναι γνωστό, ο ασθενής σπάνια έρχεται σε αντιπαράθεση με τη βούληση των ιατρών του ακόμα και αν αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του.
    Αν σε όλα αυτά προστεθούν τα χρόνια προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας που επιβαρύνουν το σύνολο των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και ότι η ΜΜΗ του Λαϊκού λειτουργούσε με προσωρινή άδεια, εύκολα κατανοεί κανείς το επίπεδο οργάνωσης και ικανότητας της μονάδος. Εύλογο λοιπόν είναι με το που ανέλαβε καθήκοντα ο νέος διευθυντής της Β' Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής κ. Κουράκλης να αναστείλει τη λειτουργία της μονάδας. Η αναφορά του προς το Διοικητή του Λαϊκού αποκαλύπτει τα πάντα: «Από τις 9.6.09 η προσωρινή χορήγηση της άδειας λειτουργίας της ΜΜΗ έχει λήξει και έκτοτε δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία μεταμόσχευση. Μετά το πέρας της προσωρινής χορήγησης άδειας θα έπρεπε να επανεξεταστούν οι όροι λειτουργίας της μονάδας σε συνδυασμό με τις προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας της ώστε να χορηγηθεί οριστική άδεια λειτουργίας. Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες που αφορούν τη γνωστοποίηση στο υπουργείο Υγείας, τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων καθώς και τα συνεργαζόμενα τμήματα του Νοσοκομείου ώστε να αποδεσμευτούν από τις υποχρεώσεις τους προς τη ΜΜΗ».
    Χωρίς να θέλουμε να μηδενίσουμε το έργο που έγινε στη μονάδα, αφού χάρις σε αυτό μεταμοσχεύτηκαν αρκετοί ασθενείς, γι' εμάς όμως, το συγκεκριμένο εγχείρημα χαρακτηρίζεται επιπόλαιο, πρόχειρο και επικίνδυνο. Δεν μπορεί μετά από μόλις 3 χρόνια να σταματάει μονάδα μεταμοσχεύσεων λόγω μη ύπαρξης ασφαλών προϋποθέσεων λειτουργίας. Σ' όλους μας λοιπόν προκύπτει το ίδιο ερώτημα με αυτό που έθεσε ο δημοσιογράφος στο φύλλο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ τη Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010, στον προηγούμενο διευθυντή της κλινικής και πρόεδρο του Ε.Ο.Μ. καθηγητή Αλ. Κωστάκη, ο οποίος επί τρία χρόνια λειτουργούσε τη ΜΜΗ. «Τόσα χρόνια χωρίς ασφαλείς όρους λειτουργούσε η μονάδα;»
    Για εμάς που συναναστρεφόμαστε σχεδόν καθημερινά με τους επαγγελματίες υγείας απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα δεν χρειάζεται. Τη βιώνουμε καθημερινά στα δήθεν μεταμοσχευτικά κέντρα της χώρας. Η ανυπαρξία έμψυχου δυναμικού, υλικοτεχνικής υποδομής, ξενοδοχειακής υποδομής, η ελλιπής εξειδίκευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι χαρακτηριστικά που συναντά κανείς εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι καιρός λοιπόν οι αρμόδιοι να σοβαρευθούν ώστε να μην επαναλαμβάνονται λάθη, όπως η περίπτωση της ΜΜΗ του Λαϊκού που στα πρώτα γενέθλια της βγάζουν βαρύγδουπα δελτία τύπου και μετά από δύο χρόνια όλα καταρρέουν σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Ας αφήσουν τη ματαιοδοξία και τον εγωκεντρισμό τους στην άκρη αφού αυτό το φαινόμενο έχει τεράστιες επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο, πόσο μάλλον όταν διαχειρίζονται ζωές. Κλείνοντας θέλουμε να τονίσουμε ότι σκοπίμως δεν αναφερθήκαμε στην απάντηση «Εγώ τι να κάνω;» του πρώην διευθυντή της κλινικής και πρόεδρο του Ε.Ο.Μ. καθηγητή Αλ. Κωστάκη στην προαναφερόμενη ερώτηση του δημοσιογράφου της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ». Όλοι ήμαστε νοήμονες άνθρωποι, ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του.

    Υ.Γ.: Ακόμα και σήμερα που συντάχθηκε αυτή η ανάρτηση δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη στο θέμα της ΜΜΗ του Λαϊκού.

    Related Posts :



    No comments: