Thursday 22 April 2010

Ισραήλ: οι δωρητές οργάνων παίρνουν προτεραιότητα στις μεταμοσχεύσεις

Τ
ο Ισραήλ πρόκειται να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα δώσει δια νόμου προτεραιότητα στους δωρητές οργάνων, σε περίπτωση που χρειαστούν μόσχευμα. Οι σύντροφοι και οι στενοί συγγενείς τους θα προωθούνται επίσης στη λίστα. Επικριτές, ωστόσο αναφέρουν ότι οι ασθενείς πρέπει να αντιμετωπίζονται με βάση την κλινική ανάγκη. Γράφοντας στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet, ο Καθηγητής Jacob Lavee, του Sheba Medical Centre, ένας από τους κυριότερους υποστηρικτές της αλλαγής, περιγράφει ως «μακάβρια» τα στατιστικά στοιχεία για τη δωρεά οργάνων στο Ισραήλ.
Μόνο 1 στους 10 ενήλικες στο Ισραήλ έχει κάρτα δωρητή οργάνων, τη στιγμή που στη Μ. Βρετανία η αναλογία αυτή είναι 1 στους 4. Το 2006, το Εθνικό Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων του Ισραήλ συγκρότησε μια ειδική επιτροπή, η οποία, εκτός από χειρουργούς ειδικούς στις μεταμοσχεύσεις, περιελάμβανε επίσης εκπροσώπους του χώρου της δεοντολογίας, της φιλοσοφίας και της θρησκείας, προκειμένου να εξετάσει το πρόβλημα. Η πρόταση της επιτροπής να εισαχθούν μη ιατρικά κριτήρια στη διανομή των μοσχευμάτων απαιτούσε την ψήφιση σχετικής νομοθεσίας από το κοινοβούλιο του Ισραήλ. Σύμφωνα με το βασισμένο σε πόντους σύστημα που προγραμματίζεται, τα άτομα που έχουν υπογράψει και έχουν κάρτα δωρητή θα έχουν προτεραιότητα για να λάβουν μόσχευμα. Αντίστοιχο δικαίωμα θα έχουν και οι σύντροφοι και οι στενοί τους συγγενείς. Ωστόσο, οι δωρητές δεν θα προωθούνται στη λίστα εάν έχουν επιλέξει οι ίδιοι τον λήπτη του οργάνου, αντί να το δωρίσουν για τη γενική λίστα αναμονής.
Επείγουσες περιπτώσεις
Οι ασθενείς που χρειάζονται επείγουσα μεταμόσχευση λόγω σοβαρότατης κατάστασης θα εξακολουθούν να έχουν προτεραιότητα, ανεξάρτητα από το νέο σύστημα των πόντων.
Αλλά αν υπάρχουν δύο άνθρωποι στην ίδια κατάσταση, οι οποίοι είναι εξίσου κατάλληλοι για ένα όργανο, τότε θα ισχύει το σύστημα των πόντων. Όπως δηλώνει ο Καθηγητής Lavee, η νέα πολιτική παρέχει ένα κίνητρο προκειμένου οι άνθρωποι να συμφωνήσουν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο. Ο Καθηγητής αναγνωρίζει ότι το σύστημα αυτό παραβιάζει την αρχή του «πραγματικού αλτρουισμού» και το «ιδανικό» της παροχής περίθαλψης με μοναδικό κριτήριο την ιατρική ανάγκη. Ωστόσο, καταλήγει, «είναι ένα τίμημα που αξίζει να πληρώσουμε» και προσθέτει: «Αν αυτή η πολιτική οδηγήσει στην παροχή περισσότερων οργάνων για μεταμόσχευση, τότε προάγει έναν διαφορετικό, αλλά ωστόσο σημαντικό στόχο στην ιατρική - την επίτευξη της μέγιστης δυνατής υγείας».

Πηγή: BBC news

Related Posts :



No comments: