Γνωρίζετε ότι κάθε 27 λεπτά γίνεται κάπου στον κόσμο μια εγχείριση μεταμόσχευσης; Ότι κάθε 2 ώρες και 24 λεπτά κάποιος πεθαίνει ενώ περιμένει να βρεθεί δότης που θα του έσωζε τη ζωή;[1]
νωρίζετε όρους όπως δωρητής οργάνων, ανοχή, απόρριψη, ιστοσυμβατότητα, ανοσοκατασταλτική θεραπεία ή εγκεφαλικός θάνατος; Είναι βέβαιο ότι η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας όχι μόνο αγνοεί τέτοιου είδους έννοιες και πληροφορίες αλλά επιπλέον κυριαρχείται από θρησκευτικές και κοινωνικές προκαταλήψεις, δημιουργώντας της πλήθος νομικών, ηθικών και δεοντολογικών ερωτημάτων για όλο το φάσμα της μεταμοσχευτικής διαδικασίας. Μάλιστα η δωρεά οργάνων και ιστών, ένας από τους πυλώνες που στηρίζεται το οικοδόμημα της μεταμόσχευσης, αντιμετωπίζεται με μεγάλη διστακτικότητα, φόβο και εφεκτικότητα, χαρακτηριζόμενη ως θέμα «ταμπού» από τον Έλληνα του 21ου αιώνα. Εκτός από την κοινωνική στάση της επιφυλακτικότητας που είναι εγκλωβισμένη μέσα σε μύθους και πραγματικότητες, η ανεπαρκή στελέχωση αρμοδίων μονάδων περίθαλψης, η έλλειψη αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής και το ελλιπές θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα στη χώρα μας επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη άσχημη κατάσταση, βάζοντας ταυτόχρονα φρένο στα όνειρα για ίαση και καλύτερη ποιότητα ζωής χρόνια πασχόντων συνανθρώπων μας. Ενώ πολλοί από τους υπεύθυνους του μεταμοσχευτικού προγράμματος της χώρα μας έχουν επισημάνει διαχρονικά τις προαναφερόμενες παθογένειες, η Ελλάδα ακόμα και σήμερα βρίσκετε παγκοσμίως στις τελευταίες θέσεις της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας και της προσφοράς οργάνων, γεγονός που δεν συνάδει σε μια χώρα που θέλει να προσδιορίζετε ανεπτυγμένη και ευρωπαϊκή. Η δυσμενής αυτή διαπίστωση αποδεικνύεται και από δημοσιεύσεις στατιστικών στοιχείων έγκυρων διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών.
Τα τελευταία χρόνια άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση και έχουν βιώσει από πρώτο χέρι τα ευεργετήματα που προσφέρει αυτή η τόσο σημαντική ιατρική πράξη αρχίζουν να κινητοποιούνται για την αντιστροφή αυτών των απογοητευτικών δεδομένων. Είτε μέσω ενεργοποίησης σωματείων, είτε μέσω της συμμετοχής τους σε εκδηλώσεις και γενικότερα δραστηριοποίησης τους στην κοινωνική ζωή, προσπαθούν ανάλογα με τις δυνατότητες τους, ν’ αμβλύνουν τις αντιθέσεις και τις απορίες που όπως αναφέραμε και παραπάνω υπερισχύουν σήμερα σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας μας. Η δημιουργία του TransplantLink έχει σαν στόχο να συνδράμει σ’ αυτή τη συλλογική προσπάθεια. Σκοπός του είναι η πληροφόρηση και η ανταλλαγή απόψεων πάνω στο ευαίσθητο θέμα της μεταμόσχευσης και σ’ ότι σχετίζεται μ’ αυτό. Όπως και να καταγγέλλει από δημόσια θέση τα κακώς κείμενα που αντιμετωπίζουν οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς τόσο στο χώρο της Υγείας όσο και στις επαφές τους με υπηρεσίες του Δημόσιου ή Ιδιωτικού Τομέα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η κίνηση θα έχει ανταπόκριση και θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά η επικοινωνία - συμμετοχή κάθε ενεργού πολίτη με το να μας κοινοποιεί σχόλια ή παρατηρήσεις γύρω από τα τόσο σημαντικά αλλά και τόσο ευαίσθητα θέματα που διαπραγματευόμαστε.
Είναι πεποίθηση μας ότι αξίζει να ενεργοποιηθούμε και να αγωνιστούμε όλοι ώστε να αλλάξουμε όλη αυτή τη δυσάρεστη εικόνα που ζούμε σήμερα. Άλλωστε το χρωστάμε σε κάθε ασθενή συνάνθρωπο μας που αγωνιά καθημερινά ενταγμένος σε κάποια λίστα ανεύρεσης μοσχεύματος αλλά και στα τόσα χρόνια μεταμοσχευτικής ανεπάρκειας που βιώνει η ελληνική κοινωνία.
[1] Ann Fullick, Μεταμόσχευση Οργάνων, Εκδόσεις Σαββάλας, 2004
«Δωρεά Οργάνων» Γιατί η ζωή είναι ένα δώρο ανεκτίμητο
No comments:
Post a Comment