Friday 9 April 2010

Κλινική Μεταμοσχεύσεων Ήπατος Λαϊκoύ Νοσοκομείου Αθηνών...μια ελληνική πρωτοτυπία

Α
πό σήμερα θα δημοσιεύσουμε μια σειρά αναρτήσεων που θα μας αποδείξουν για μια ακόμη φορά την ανεπάρκεια και τον εγωκεντρισμό των αρμοδίων που μάλιστα έχουν δυσμενή συνέπεια στην υγεία πολλών ασθενών συναθρώπων μας.

Στης 11/06/2006 πραγματοποιήθηκε στη Β’ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου "Λαϊκό" η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος σε 50χρονη γυναίκα. Ένα χρόνο μετά ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων αποστέλει Δελτίο Τύπου.


ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 27/07/ 2007

Ένας χρόνος επιτυχούς λειτουργίας της Κλινικής Μεταμοσχεύσεων Ήπατος στο Λαϊκό Νοσοκομείο Διευθυντής της Μονάδος ο Καθηγητής κος Α. Κωστάκης.
Στις 11 Ιουλίου, με μία μικρή τυπική αλλά ουσιαστική εκδήλωση, γιορτάστηκε ο ένας χρόνος από την εκτέλεση της πρώτης μεταμόσχευσης ήπατος στη Β Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Λαϊκό Νοσοκομείο.
Από έναρξης του Μεταμοσχευτικού Προγράμματος Ήπατος στο Λαϊκό Νοσοκομείο, στις 11/07/2006, κατόπιν της σχετικής αδειοδότησης από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 7 επιτυχείς μεταμοσχεύσεις από πτωματικούς δότες, ενώ μέχρι τότε το μεταμοσχευτικό πρόγραμμα ήπατος της Ελλάδας καλυπτόταν μόνο από την Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Στην εκδήλωση εορτασμού παρευρέθηκαν ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Ν. Ξηρομερίτης, ο Διευθυντής της Β Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής, Καθηγητής Γεν. Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων και Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, κ. Α. Κωστάκης και ο κ. Ε. Αντωνίου, Λέκτορας Γεν. Χειρουργικής και Μεταμόσχευσης Οργάνων, Υπεύθυνος Μονάδας Χειρουργικής και Μεταμόσχευσης Ήπατος του Λαϊκού Νοσοκομείου. Συγκινητική ήταν η παρουσία στην εκδήλωση της πρώτης μεταμοσχευθείσας όχι πλέον ασθενούς  καθώς και ακόμη δύο πρόσφατα μεταμοσχευθέντων, των οποίων η κατάσταση της υγείας, είναι πολύ καλή μετά την επέμβαση. Επίσης παρευρέθηκε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που συμμετέχει αγόγγυστα σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια: αναισθησιολόγοι, ακτινολόγοι, παθολογοανατόμοι, προσωπικό της αιμοδοσίας, της Εντατικής Θεραπείας, του Χειρουργείου, της πτέρυγας Β Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής, και συγγενείς των μεταμοσχευμένων.
Μετά από τις σύντομες ομιλίες του Διοικητή του Νοσοκομείου και του Διευθυντή της Β’ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής, ακολούθησε εκδήλωση κατά την οποία δόθηκε η ευκαιρία να επανέλθουν μνήμες από την έντονη κινητοποίηση πολλών τμημάτων του Λαϊκού Νοσοκομείου τις πρώτες πρωινές ώρες της 11/7/06, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος. Με την ευκαιρία της εκδήλωσης επίσης, ανταλλάχτηκαν απόψεις και προτάθηκαν σχέδια για δημιουργία ξεχωριστού χώρου με υποδομή για την αντιμετώπιση περισσότερων περιστατικών, καθώς σημειώνεται συνεχής αύξησή τους.
Τα άριστα αποτελέσματα από τη μέχρι τώρα λειτουργία της Μονάδας Μεταμόσχευσης Ήπατος, οφείλονται στην οργάνωση, τη δημιουργία υποδομής, την εκπαίδευση και συνεργασία των ομάδων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, το φιλότιμο και την άοκνη προσπάθεια αυτών των ομάδων, καθώς και την με συνέπεια εφαρμογή πρωτοκόλλων από καθιερωμένο κέντρο του εξωτερικού. Χωρίς τη συνεχή συμπαράσταση και βοήθεια του Υφυπουργού Υγείας κου Α. Γιαννόπουλου, του πρώην και νυν Διοικητή του Λαϊκού κου Θ. Τόλη και του κου. Ν. Ξηρομερίτη, καθώς και την σε όλα τα επίπεδα βοήθεια του Διευθυντή της Β Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής, Καθηγητή Α. Κωστάκη, δεν θα ήταν δυνατή η δημιουργία αυτής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Ήπατος.
Οι ανάγκες στη χώρα μας για μεταμόσχευση ήπατος είναι μεγάλες και με τη στήριξη της Πολιτείας η προσπάθεια για περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη της Μονάδας ευελπιστούμε πως θα αποφέρει το πλείστον.

Πηγή: http://www.elliniki-ygeia.gr

Related Posts :



No comments: