Monday, 21 September 2009

Μεταμοσχεύσεις νεφρού. Ασθενείς θύματα κρατικής ανεπάρκειας


Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2008.



Μεταμοσχεύσεις  Νεφρού. 
Ασθενείς θύματα κρατικής ανεπάρκειας
Τη στιγμή που ο ρυθμός των μεταμοσχεύσεων νεφρού αυξάνεται ραγδαία στη χώρα μας, ο υποστηρικτικός μηχανισμός περιμένει τον δικό του δότη για να… «σωθεί». Ανεπαρκής αριθμός νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, ανύπαρκτη γραμματειακή υποστήριξη, ελλείψεις σε υποδομές και κλίνες αποτελούν μερικά από τα βασικά και χρόνια προβλήματα των Μεταμοσχευτικών Κέντρων Νεφρού της Αθήνας. Μέσα σε αυτήν τη θλιβερή και απογοητευτική εικόνα φωτεινή εξαίρεση αποτελούν γιατροί και προσωπικό που στελεχώνουν τα προγράμματα και «θυσιάζουν εαυτούς» για να τα βγάλουν πέρα. Ακόμη και χρέη γραμματέων εκτελούν προκειμένου οι ασθενείς να έχουν πλήρη τον ιατρικό τους φάκελο.

Στο Γενικό Νοσοκομείο «Λαϊκό», όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο Μεταμοσχευτικό Κέντρο Νεφρού στη χώρα μας και στο οποίο μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1.700 μεταμοσχεύσεις νεφρών, η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική. Το υπάρχον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί, η Μονάδα έχει άμεση ανάγκη από περισσότερους μεταμοσχευτές και ο χώρος των εξωτερικών μεταμοσχευτικών ιατρείων είναι πολύ περιορισμένος για τον αριθμό των ασθενών (12.500 επισκέψεις μεταμοσχευμένων τον χρόνο).
Σε εκκρεμότητα
«Έχουν προκηρυχθεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα δύο θέσεις χειρουργών μεταμοσχευτών, όμως παρά τις αυξημένες ανάγκες παραμένουν εκκρεμείς. Για τη μία έχει δοθεί προτεραιότητα στην κρίση. Ελπίζουμε να δοθεί τέτοια προτεραιότητα και για τη δεύτερη», μας λέει ο διευθυντής στο Νεφρολογικό Τμήμα και υπεύθυνος για το μεταμοσχευτικό πρόγραμμα νεφρού στο «Λαϊκό» και συγχρόνως μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΜ Ιωάννης Μπολέτης.
Οι ελλείψεις δεν σταματούν εκεί. Οπως προσθέτει ο κ. Μπολέτης: «Υπάρχουν μόλις 11 νοσηλεύτριες για να αντεπεξέλθουν ολόκληρο το 24ωρο στις απαιτήσεις 32 νοσηλευόμενων ασθενών. Η Μονάδα στερείται επίσης διοικητικού προσωπικού και μηχανογράφησης».
Όσο για την ανάπλαση και τον εκσυγχρονισμό της Μονάδας; «Δεν έχει ανακαινιστεί ποτέ. ΄Ύστερα από πέντε έτη αναμονής και προσπάθειας, μόλις πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε η σχετική προκήρυξη για ριζική ανακαίνιση και αναπροσαρμογή. Ελπίζουμε να μη χρειαστεί άλλα πέντε χρόνια για την ολοκλήρωσή του…».
Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο δεύτερο Κέντρο Μεταμόσχευσης Νεφρού στην Αθήνα, στον «Ευαγγελισμό», όπου μέχρι σήμερα έχουν γίνει περίπου 440 μεταμοσχεύσεις νεφρού. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι ανεπαρκές και η Μονάδα είναι διασπασμένη σε δύο μέρη, εκ των οποίων τέσσερις κλίνες είναι στο ισόγειο του παλιού κτηρίου και οι άλλες τέσσερις στον 6ο όροφο του κτηρίου Πατέρα.
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν νεφρολόγοι που να ασχολούνται αποκλειστικά με τη μεταμόσχευση, ενώ οι ήδη υπηρετούντες δεν επαρκούν», μας λέει ο διευθυντής του Νεφρολογικού Τμήματος του «Ευαγγελισμού» Βαλσαμάκης Χατζηκωνσταντίνου. «Οι χειρουργοί και οι νεφρολόγοι που έχουμε στις μεταμοσχεύσεις», προσθέτει, «κάνουν και γενική χειρουργική και γενική νεφρολογία παράλληλα. Εχουμε ζητήσει εδώ και τρία χρόνια τους δύο νεφρολόγους που ορίζει η νομοθεσία για τις μεταμοσχεύσεις, αλλά ούτε οι θέσεις τους δεν έχουν δημιουργηθεί. Τελευταία η διαδικασία προχώρησε, αλλά ακόμη περιμένουμε».
Όλοι μαζί
Για τους μεταμοσχευμένους ασθενείς ο διευθυντής του Νεφρολογικού μας επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ειδικό τακτικό εξωτερικό ιατρείο για την ιατρική παρακολούθησή τους. «Παρακολουθούνται στα εξωτερικά ιατρεία μαζί με όλους τους άλλους αρρώστους και περιμένουν στις ουρές…».
Όπως υπογραμμίζει ο αναπληρωτής διευθυντής στο Νεφρολογικό Τμήμα και υπεύθυνος του προγράμματος μεταμόσχευσης Φάνης Απόστολου, τα προβλήματα πηγάζουν από την έλλειψη γιατρών.
«Αυτοί που υπάρχουν δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα οι τακτικοί ασθενείς (περίπου 200) να έχουν στη διάθεσή τους μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα για να παρακολουθούνται και να ενημερώνονται για την εξέλιξη της υγείας τους. Χρειάζεται επιστημονικό προσωπικό, νοσηλευτικό αλλά και γραμματειακή υποστήριξη, αφού δεν υπάρχει κανείς για να κρατά το ιστορικό των ασθενών. Ακόμη και αυτή τη δουλειά την κάνουμε εμείς», συμπληρώνει.
«Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές ελλείψεις τόσο όσον αφορά τις υποδομές των μεταμοσχευτικών κέντρων όσο και το προσωπικό», υπογραμμίζει στην «Ε» ο βουλευτής του ΣΥΝ Θανάσης Λεβέντης, ο οποίος πρόσφατα κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή.
«Είναι απαράδεκτο», τονίζει, «να υπάρχουν κενές θέσεις μεταμοσχευτών που περιμένουν χρόνια την πλήρωση τους. Η δε κακοδαιμονία των ελλείψεων σε νοσηλευτικό και άλλο είδους προσωπικό πλήττει καίρια και τα μεταμοσχευτικά κέντρα. Η Πολιτεία», προσθέτει ο κ. Λεβέντης, «έχει σοβαρές ευθύνες, γιατί δεν έχει εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα κονδύλια γι’ αυτές τις πολύτιμες και υψηλού επιστημονικού επιπέδου επεμβάσεις, όπου η ιατρική και η τεχνολογική πρόοδος είναι καθημερινή και απαιτείται ο αντίστοιχος εκσυγχρονισμός. Επίσης, όσον αφορά τις δωρεές οργάνων δεν έχουν γίνει οι καλύτεροι χειρισμοί από πλευράς Πολιτείας για να ευαισθητοποιηθούν αντίστοιχα οι πολίτες».
Αναφερόμενος στη δημιουργία Διεθνούς Μεταμοσχευτικου Κέντρου, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας, ο κ. Λεβέντης τονίζει ότι: «Υπάρχουν σε κάποιους κύκλους και μέσα στο υπουργείο Υγείας σχέδια για τη δημιουργία ενός τουλάχιστον Διεθνούς Μεταμοσχευτικού Κέντρου, όπου όμως το καθεστώς είναι αδιευκρίνιστο, αλλά κατά τα φαινόμενα θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα εκτός των άλλων, γιατί σε καμία περίπτωση δεν πρέπει στις μεταμοσχεύσεις αυτών των πολύτιμων οργάνων να υπεισέρχεται οποιουδήποτε είδους οικονομική συναλλαγή».
Όπως διαφαίνεται πάντως, η Πολιτεία θα έπρεπε ίσως πρώτα να δοκιμάσει τις δυνατότητές της στην άρτια οργάνωση και λειτουργία των ήδη υπαρχόντων εδώ και δεκαετίες Μεταμοσχευτικών Κέντρων της χώρας, τα αποτελέσματα των οποίων είναι εφάμιλλα του εξωτερικού, πριν προχωρήσει σε ανακοινώσεις σχεδίων που αμφισβητούνται και χαρακτηρίζονται «μεγαλόπνοα». 

Της Νατάσας Μπέρη

Πηγή: http://archive.enet.gr/

Related Posts :



1 comment:

Anonymous said...

Καλώς ήλθατε στο νοσοκομείο Doctor Solomon. Θέλετε να πουλήσετε το νεφρό σας ή άλλο
όργανα εάν ναι, υποβάλλετε αίτηση για πώληση σήμερα και θα σας δοθεί το μέγιστο
την ικανοποίηση που χρειάζεστε. Επικοινωνήστε μαζί μου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: doctorsolomon1234@gmail.com