Tuesday 1 September 2009

Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ένα τροχοπέδη της μεταμοσχευτικής διαδικασίας

Το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» τον Ιανουάριο παρουσιάζει μια εικόνα τελείως αποκαρδιωτική για ένα ακρογωνιαίο λίθο ενός συστήματος υγείας όπως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μάλιστα όταν αυτή η περιγραφή γίνετε από ανθρώπους όπως ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), κ. Αντώνης Μαυρομμάτης, το θέμα παίρνει ιδιαίτερες διαστάσεις κατανοώντας όλοι μας τη σοβαρότητα του. (Το δημοσίευμα έχει αναρτηθεί στο TransplantLink. Aν θέλετε να το διαβάσετε πατήστε εδώ). Ωστόσο αυτή η αποδιοργάνωση των ΜΕΘ έχει αντίκτυπο και στο μεταμοσχευτικό πρόγραμμα της χώρας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της μεταμοσχευτικής διαδικασίας διεθνώς είναι η έλλειψη μοσχευμάτων. Μελετώντας στοιχεία από έγκυρους ευρωπαϊκούς φορείς βλέπουμε ότι στην προσφορά οργάνων η χώρα μας κατατάσσετε στις τελευταίες θέσεις. Αυτό έχει σαν επακόλουθο να μεγιστοποιείται η δυσαναλογία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.
Τα μοσχεύματα προέρχονται κυρίως από τους δυνητικούς δότες που δηλώνονται από τις ΜΕΘ ή από τα Νευροχειρουργικά τμήματα (Ν/Χ). Εδώ όμως και αρκετά χρόνια εξαιτίας πολιτικών, οικονομικών και οργανωτικών παραγόντων παρατηρούμε ΜΕΘ να βρίσκονται σε υπολειτουργία λόγω έλλειψης υλικοτεχνικής υποδομής και εξειδικευμένου προσωπικού. Η προαναφερόμενη δημοσίευση της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» περιγράφει αναλυτικότατα αυτή τη ζοφερή κατάσταση. Δυσάρεστες συνέπειες αυτών των ελλείψεων είναι το ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό των ΜΕΘ να μην αναγνωρίζουν ένα δυνητικό δότη, να μην μπορούν να υποστηρίξουν ένα δυνητικό δότη παρέχοντας του τη σωστή ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα ώστε τα όργανα του να είναι ικανά προς μεταμόσχευση, να μην ενημερώνουν το οικογενειακό περιβάλλον ενός εγκεφαλικά νεκρού ασθενούς για τη δυνατότητα της Δωρεάς Οργάνων ή να μην γίνονται οι ορθές πράξεις σε σωστό χρόνο για τη σημαντική διαδικασία της αφαίρεσης των οργάνων.
Επίσης είναι εύλογο ότι η είσοδος κάποιου μεταμοσχευμένου σε μια ΜΕΘ με τόσα προβλήματα είναι παρακινδυνευμένη γιατί με κανένα τρόπο δεν διασφαλίζεται η ορθή και εξειδικευμένη περίθαλψη που οφείλει να έχει ένας τέτοιου είδους βεβαρημένος ασθενής. Όλα αυτά αποτυπώνουν χαρακτηριστικά τις αδυναμίες του συστήματος υγείας της χώρας μας είτε λόγω ελλείψεων, είτε λόγω άγνοιας.
Ο Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι θα προσληφθεί προσωπικό για να ενισχυθούν οι ΜΕΘ λόγω της πανδημίας από την νέα γρίπη.(Για να δείτε την ανακοίνωση του κ. Αβραμόπουλου πατήστε εδώ). Αυτή η εξαγγελία είναι μια θετική κίνηση αλλά με κανένα τρόπο δεν λύνει τόσο δύσκολες και πολύπλευρες δυσλειτουργίες. Για να αλλάξει η εικόνα όχι μόνο των ΜΕΘ αλλά γενικότερα του απορυθμισμένου συστήματος Υγείας της χώρας χρειάζεται πολιτική βούληση που όμως μέχρι σήμερα δεν την είχε κανένας διατελέσας Υπουργός.

Related Posts :



No comments: