Sunday 18 October 2009

Μοσχεύματα με καρκίνο και άλλες θανατηφόρες νόσους στη Μ. Βρετανία


Όργανα από δωρητές τα οποία προορίζονταν για μεταμόσχευση βρέθηκαν μολυσμένα με θανατηφόρους νόσους, ή έφεραν καρκινώματα ή σοβαρές βλάβες, γεγονός που προκάλεσε συναγερμό στις αρχές υγείας στη Μ. Βρετανία.



Σε ένα περιστατικό, ένας νεφρός έφθασε για μεταμόσχευση σε κακή κατάσταση, αλλά παρόλα αυτά η επέμβαση πραγματοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να προκληθεί «μαζική αιμορραγία», που σήμαινε ότι το όργανο έπρεπε να αφαιρεθεί. Ο νεφρός στάλθηκε για έλεγχο και βρέθηκε ότι περιείχε καοήθη όγκο. Το περιστατικό αυτό οδήγησε σε έρευνα στη βάση δεδομένων της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των Ασθενών (NPSA), η οποία αποκάλυψε 11 παρόμοιες αναφορές ελαττωματικών οργάνων. Τα νέα αυτά έγιναν γνωστά την ίδια ώρα που ένας βετεράνος στρατιωτικός από τον πόλεμο του Ιράκ, ο Matthew Millington 31 ετών, πέθανε μετά από μεταμόσχευση στην οποία του είχε δοθεί ζεύγος πνευμόνων με καρκίνο. Το νοσοκομείο δήλωσε ότι είχε εξετάσει τους πνεύμονες, αλλά ο όγκος δεν είχε εντοπιστεί. Άλλοι δωρητές ασθενείς βρέθηκαν μολυσμένοι με τον ιό vCJD και τον ιό της ηπατίτιδας Β.
Εκπρόσωποι της NPSA συγκάλεσαν επείγουσα σύσκεψη με την υπηρεσία Αίματος και Μοσχευμάτων του εθνικού συστήματος υγείας (NHS), την υπηρεσία που επιβλέπει τα μοσχεύματα. Στη σχετική έκθεση αναφέρεται ότι «Η υπηρεσία Αίματος και Μοσχευμάτων του NHS εγκαθιστά ένα σύστημα ελέγχου της ποιότητας των οργάνων, το οποίο θα συμπληρώνεται από φωτογραφική αξιολόγηση των δωρεών ήπατος, που σήμερα αξιολογείται». Ο Keith Rigg, πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Μοσχευμάτων, δήλωσε ότι όλα τα όργανα που είναι υποψήφια για μεταμόσχευση επιθεωρούνται πριν τη χρήση τους και ότι τα περιστατικά που ήρθαν στη δημοσιότητα «αποτελούν μια πολύ μικρή μειοψηφία».

Related Posts :



No comments: