Sunday 25 April 2010

Μόσχευμα μυελού των οστών καθυστερεί λόγω... ηφαιστειακής τέφρας

Το αεροπορικό χάος στην Ευρώπη λόγω της ηφαιστειακής τέφρας ήταν τεράστια ταλαιπωρία για χιλιάδες ταξιδιώτες  παγκοσμίως. Για ένα κοριτσάκι όμως στη Mεγάλη Βρετανία ήταν αγώνας ζωής.


Στις 19/04/2010 δημοσιεύεται η παρακάτω είδηση.
Σε «εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση» βρίσκεται ένα μικρό κοριτσάκι στη Μ. Βρετανία, καθώς το μόσχευμα μυελού των οστών το οποίο αναμένει από συμβατό δότη από τον Καναδά καθυστερεί να φτάσει, λόγω της ακύρωσης των αεροπορικών πτήσεων εξαιτίας της ηφαιστειακής στάχτης. Η άφιξη του μοσχεύματος είναι η μόνη ελπίδα επιβίωσης για το κοριτσάκι, το οποίο έχει μπει σε απομόνωση, καθώς το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι κατεσταλμένο.Εκπρόσωπος της οργάνωσης Anthony Nolan, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που συνδέει δότες με λήπτες και η οποία επικεντρώνεται στη λευχαιμία και τις μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών, δήλωσε ότι η κατάσταση «έχει σπάσει τρομερά τα νεύρα» της οικογένειας του κοριτσιού.
Απεγνωσμένες προσπάθειες για οδική μεταφορά μοσχευμάτων από εθελοντές
Το κοριτσάκι είναι ένας από τους 16 ασθενείς που βρίσκονται σε «κρίσιμη ανάγκη» για θεραπεία, δηλώνει η βρετανική οργάνωση, προσθέτοντας ότι ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί αν συνεχιστούν οι ακυρώσεις αεροπορικών πτήσεων.Η διευθύντρια επιχειρήσεων Ailsa Ogilvie δηλώνει ότι κάνουν «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν» για να λάβουν τα μοσχεύματα με χρήση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς. «Έχουμε μοσχεύματα να κάθονται στην Αμερική, ενώ οι ασθενείς στη Μ. Βρετανία βρίσκονται στην απομόνωση περιμένοντας τα μοσχεύματά τους να φθάσουν» δήλωσε.
Η οργάνωση έχει επιστρατεύσει εθελοντές μεταφορείς οι οποίοι πραγματοποιούν «επικά ταξίδια με το τρένο» σε όλη την Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να μεταφέρουν τα μοσχεύματα το γρηγορότερο δυνατόν. «Μόλις τα βλαστοκύτταρα ληφθούν από τον δότη, υπάρχει ένα περιθώριο μόλις 72 ωρών για να γίνει η μεταμόσχευση πριν τα κύτταρα αχρηστευθούν» εξηγεί η κ. Ogilvie. Η Sue Howard, η οποία είναι εθελόντρια μεταφορέας εδώ και τέσσερα χρόνια, δηλώνει ότι οι τελευταίες 4 ημέρες υπήρξαν δραματικές. Η κ. Howard, η οποία βρίσκεται τώρα στη Γερμανία για να λάβει ένα μόσχευμα για ασθενή στη Μ. Βρετανία, κατάφερε να βρει την τελευταία θέση σε τρένο που ταξίδευε την Κυριακή το πρωί από το Λονδίνο στη Γαλλία, απ’ όπου μετέβη πάλι με τρένο στη Φραγκφούρτη. Ωστόσο οι προσπάθειές της παρά λίγο να πέσουν στο κενό, καθώς δεν μπορούσε να βρει τρένο για να επιστρέψει στο Παρίσι. Μόνο αφού ενημέρωσε τη διεύθυνση της σιδηροδρομικής εταιρείας ότι επρόκειτο για «ζήτημα ζωής και θανάτου», κατάφερε να βρει θέση. Το ίδρυμα Anthony Nolan παρέχει σχεδόν 900 μοσχεύματα το χρόνο και εισάγει τακτικά βλαστοκύτταρα από δότες μυελού των οστών από όλο τον κόσμο.


Πηγή: Telegraph

Related Posts :



No comments: