Sunday 11 April 2010

Κλινική Μεταμοσχεύσεων Ήπατος Λαϊκoύ Νοσοκομείου Αθηνών...μια ελληνική πρωτοτυπία 3

E
πιστολή του καθηγητή κ. Αλκιβιάδη Κωστάκη στην εφημερίδα και απάντηση αυτής όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» τη Παρασκευή  5 Φεβρουαρίου 2010.

Μεταμοσχεύσεις
Στο φύλλο της 26-01-10 με τίτλο «Περιμένουν μεταμόσχευση και η μονάδα είναι κλειστή» από τον συντάκτη σας Γ. Κιούση παρουσιάζεται με τρόπο τουλάχιστον ανακριβή, για να αποφύγω να πω συκοφαντικό, τουλάχιστον προς εμέ και τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων αλλά και προς το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης το όλο θέμα της μη λειτουργίας της Μονάδας Μεταμόσχευσης Ηπατος στο Λαϊκό Νοσοκομείο.
Πριν δημοσιεύσετε το άρθρο και καταλογίζετε "ευθύνες" και υπονοούμενα μη ασφαλούς λειτουργίας της μονάδας στον παρελθόντα χρόνο όσο και για τη μη συνέχιση της λειτουργίας της, θα οφείλατε να είχατε ερευνήσει σε βάθος το ζήτημα, τόσο ως προς την κείμενη νομοθεσία όσο και προς τις ενέργειες του ΕΟΜ και του ΥΥΚΑ προς το εν λόγω Νοσοκομείο... Θα οφείλατε να διασταυρώνατε την αναλήθεια της δηλώσεως του διοικητή ότι τάχα "δεν είχαμε ποτέ στα χέρια μας τη λίστα αναμονής των ασθενών". Ολα αυτά τα στείλαμε στο υπουργείο Υγείας προς έγκριση και περιμένουμε να οριστεί νέο διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΜ και να χορηγήσει την άδεια... Παρ' ότι τονίζεται από τον ΕΟΜ στο Λαϊκό ότι "ο κος Αντωνίου ενημερώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον ΕΟΜ όπως οφείλει σχετικά με την αλλαγή στη λίστα υποψήφιων ληπτών". Μετά από όλον αυτόν τον αγώνα καταλήγετε στην εφημερίδα ότι σας είπα "και εγώ τι να κάνω;". Μα αυτή ήταν η κατάληξη, τι άλλο να κάνω μετά από συνεχείς υπομνήσεις μου και τον προσωπικό μου αγώνα να λειτουργήσει στην Αθήνα μία και μοναδική μονάδα μεταμοσχεύσεων ήπατος, η οποία με την υποχρεωτική λόγω ηλικίας αποχώρησή μου αφέθηκε να κλείσει».
Αλκιβιάδης Κωστάκης
Καθηγητής, Πρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων

Απάντηση:

«Πόσο "ανακριβής" μπορεί να είναι η αναφορά του νέου διευθυντή της Β' Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής (Β' ΠΧΚ) και Χειρουργικής Παθολογίας, στο πλαίσιο της οποίας λειτουργούσε η Μονάδα Μεταμόσχευσης Ήπατος (ΜΜΗ), καθηγητή Γρηγόριου Κουράκλη, στον διοικητή του νοσοκομείου Αναστάσιο Γρηγορόπουλο πως "δεν υφίστανται οι απαραίτητες προϋποθέσεις και όροι για την ασφαλή διεξαγωγή των μεταμοσχεύσεων του ήπατος διότι είναι επικίνδυνο για τους ασθενείς και με τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να λειτουργήσει ΜΜΗ στο Λαϊκό Νοσοκομείο"; Πόσο "συκοφαντική" μπορεί να είναι η κατηγορηματική -και χθες που επικοινωνήσαμε επέμενε στην αρχική του θέση- δήλωση του κ. Γρηγορόπουλου ότι "ποτέ δεν μου προσκομίστηκε λίστα ασθενών που περιμένουν να μεταμοσχευθούν"; Όπως εσείς, κύριε καθηγητά, δίνετε τον προσωπικό σας αγώνα για να λειτουργήσει η Μονάδα υπό καλύτερους όρους και συνθήκες, έτσι και εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε μια κατάσταση για να μην οδηγηθούν σε απόγνωση σαράντα και πλέον συνάνθρωποι μας».
Γ.Α.Κ.

Πηγή: http://www.enet.gr/

Related Posts :



No comments: