Sunday 16 May 2010

Η γραφειοκρατία κόλλησε και τις μεταμοσχεύσεις

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στον «Ιατρικό Τύπο» την Πέμπτη 29 Απριλίου 2010.
Σοβαρότατα προβλήματα στις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς παρουσιάζονται τον τελευταίο καιρό εξαιτίας της γραφειοκρατίας, καθώς ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων παραμένει ακέφαλος και θα χρειαστούν από 15 ημέρες έως ένα μήνα μέχρι να αναλάβει τα καθήκοντά του το νέο διοικητικό συμβούλιο.
Τις καταγγελίες αυτές κάνει η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής, η οποία επισημαίνει ότι προς το παρόν δεν δίνεται καμία έγκριση για ιστό που θα χρησιμοποιηθεί σε μεταμόσχευση κερατοειδούς μέχρι νεωτέρας διαταγής, καθώς κανένας στον οργανισμό δεν ξέρει πότε θα είναι διαθέσιμος ο νέος πρόεδρος, ποιες θα είναι οι αρμοδιότητές του και πώς θα διεκπεραιώνονται τα μοσχεύματα κερατοειδούς.
Παράλληλα, τονίζει ότι η χώρα μας κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ της εισαγωγής του 90% των εγχώριων αναγκών σε μοσχεύματα, στην πλειοψηφία τους από τις ΗΠΑ. Συνεπώς, από τη στιγμή που ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) δεν είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να δώσει έγκριση της εισαγωγής του μοσχεύματος, είναι προφανές ότι οι μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Αποτέλεσμα είναι να ταλαιπωρούνται άνθρωποι που τους λείπει το πολυτιμότερο αγαθό, η όραση.
“Στα μοσχεύματα του κερατοειδούς, αφού γίνει η δωρεά, ο μηχανισμός λήψης και διακίνησης του μοσχεύματος από τις έγκυρες τράπεζες γίνεται μέσα σε 48 ώρες. Υπάρχει ένα παγκόσμιο σύστημα ειδοποίησης των γιατρών και η μετακίνηση του ιστού αναγκαστικά πρέπει να γίνει εντός ολίγων ημερών, ώστε να πραγματοποιηθεί η μεταμόσχευση προτού περάσει μία εβδομάδα ή, στη χειρότερη περίπτωση, δέκα ημέρες μετά τη λήψη του μοσχεύματος”, εξηγούν μέλη της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής.
Για τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο ΕΟΜ μίλησε στη “Μ” ο χειρουργός μεταμοσχεύσεων Δημήτρης Γάκης. Όπως εξήγησε, εκτός από το πρόβλημα που έχει προκύψει με τον εκτελωνισμό των μοσχευμάτων του κερατοειδούς, τα οποία αναγκαστικά εισάγουμε από το εξωτερικό, αφού τα δικά μας μοσχεύματα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, υπάρχει και σοβαρή έλλειψη προσωπικού, αφού έχει λήξει η θητεία των εργαζομένων με σύμβαση έργου.
“Είναι πρωτόγνωρο για έναν τόσο σημαντικό οργανισμό, όπως ο ΕΟΜ, να μένει ακέφαλος. Δεν είναι δυνατόν η πολιτεία να ζητάει τις παραιτήσεις των μελών τού προηγούμενου δ.σ. πριν διασφαλίσει ότι τα νέα μέλη θα πιάσουν άμεσα δουλειά”, επισήμανε ο κ. Γάκης.
Πρόβλημα με τον μυελό των οστών
Από την τσέπη τους είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν οι ασθενείς την εύρεση μυελού των οστών. Όπως υποστηρίζει ο κ. Γάκης, λόγω μη χρηματοδότησης του ΕΟΜ, η χώρα μας χρωστάει πολλά χρήματα στις διεθνείς δεξαμενές δοτών μυελού των οστών (Γερμανία, Αγγλία ΗΠΑ) για λήψη, επεξεργασία και αποστολή μοσχεύματος, με αποτέλεσμα πλέον οι ενδιαφερόμενοι να προπληρώνουν οι ίδιοι τα χρήματα και στη συνέχεια να περιμένουν να τα πάρουν από τα ασφαλιστικά τους ταμεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος για τα μοσχεύματα μυελού των οστών κυμαίνεται από 11.000 ευρώ και φτάνει τα 40.000 ευρώ, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης. Δυστυχώς, όλοι οι ασθενείς δεν μπορούν να βρουν τόσα χρήματα και συχνά είναι αναγκασμένοι να δανείζονται από συγγενείς και φίλους ή ακόμη και από τράπεζες. Η αναμονή για εύρεση κατάλληλου δότη μυελού των οστών κυμαίνεται από 2-6 μήνες, ενώ υπολογίζεται ότι ετησίως γίνονται περίπου 60 τέτοιες μεταμοσχεύσεις.
Πριν από περίπου τρία χρόνια το υπουργείο Υγείας είχε δώσει στον ΕΟΜ κονδύλιο 200.000 ευρώ για τον σκοπό αυτό, αλλά τα χρήματα έφτασαν μόνο για έξι μήνες. Έκτοτε η χρηματοδότηση έχει διακοπεί. Πάντως, οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να ισχύσει και στη χώρα μας αυτό που γίνεται στο εξωτερικό (π.χ. στην Γερμανία), δηλαδή τα ασφαλιστικά ταμεία να προπληρώνουν τα δύο τρίτα του ποσού για όσους ασφαλισμένους τους πρόκειται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών και ο λογαριασμός να τακτοποιείται στο τέλος της χρονιάς.
ΕΟΜ: “Προσωρινή η διακοπή εισαγωγής μοσχευμάτων”
Ο προϊστάμενος συντονισμού μεταμοσχεύσεων του ΕΟΜ Στράτος Χατζηξηρός εξήγησε ότι τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνται άμεσα, ενώ καμία τακτική μεταμόσχευση δεν μένει στον αέρα και κανένας ασθενής, που είναι υποψήφιος λήπτης μοσχεύματος κερατοειδούς, δεν κινδυνεύει.
Απλώς ο ΕΟΜ έχει ζητήσει από τους γιατρούς να μην παραγγέλνουν μοσχεύματα κερατοειδούς από το εξωτερικό για αυτό το μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να αναλάβει τα καθήκοντά του το νέο δ.σ. του ΕΟΜ. Σύμφωνα με τον ίδιο, σοβαρό είναι το πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, αφού σε όλο τον οργανισμό έχουν απομείνει μόλις τέσσερις εργαζόμενοι, εκ των οποίων ο ένας έχει αναλάβει την εξέταση των αιτήσεων για μεταμόσχευση μυελού των οστών, οι οποίες φτάνουν έως και τις 200 ημερησίως. Αιτία της κατάστασης αυτής είναι ότι δεν υπάρχει διοικητικό συμβούλιο, για να ανανεώσει τις συμβάσεις που έχουν λήξει.

Πηγή: www.iatrikostypos.gr

Related Posts :



No comments: