Tuesday 15 June 2010

Σε...κώμα τα νοσοκομεία to be continue

Στο διάστημα λειτουργίας του TransplantLink, μια σημαντική παράμετρος της προσπάθεια μας ήταν να μπορέσουμε να αναδείξουμε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς ώστε να πειστεί η Πολιτεία να στρέψει την προσοχή της σ' αυτά και να μεριμνήσει για την πιο έγκυρη επίλυση τους. Σήμερα όμως η Πολιτεία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε τα αυτονόητα. Τώρα που και οι νεφροπαθείς κάνουν αποχή από τις αναγκαίες για την επιβίωση τους αιμοκαθάρσεις σαν μέσο πίεσης, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ο θεός να βάλει το χέρι του..

Δημοσίευση στο ΝεwIt.gr 13/o6/2010

Στην “Εντατική” τα νοσοκομεία – 30χρονη κινδυνεύει να μείνει παράλυτη
Ανοιχτό αφήνει το υπουργείο Υγείας το ενδεχόμενο για επίταξη των προμηθευτών εάν τις επόμενες ώρες δεν αρχίσει η προμήθεια των νοσοκομείων, όπου πλέον κινδυνεύουν ζωές.



Μία 30χρονη κοπέλα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης κινδυνεύει να μείνει παράλυτη εξαιτίας των δραματικών ελλείψεων σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα πλέον να κινδυνεύουν ζωές. Η νεαρή κοπέλα είχε ένα ατύχημα και είναι πολυτραυματίας. Εισήχθη στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης τα ξημερώματα της Παρασκευής και έπρεπε άμεσα να χειρουργηθεί για αποσυμφόρηση του νωτιαίου μυελού και σπονδυλοδεσία. Αυτό όμως ήταν αδύνατον, καθώς δεν υπήρχαν τα απαραίτητα υλικά στο νοσοκομείο και έτσι η νεαρή κοπέλα χειρουργήθηκε 30 ώρες αργότερα, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιθανό σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς να μείνει παράλυτη, αφού χάθηκε πολύτιμος χρόνος.
Σε όλη τη χώρα πλέον η κατάσταση είναι πέρα από κάθε όριο, με τις ελλείψεις να είναι γιγάντιες και το υπουργείο Υγείας να αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αν οι προμηθευτές δεν αρχίσουν και πάλι να προμηθεύουν με υλικά τα νοσοκομεία. Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν ανοιχτά για επίταξη των προμηθευτών. Πηγές του υπουργείου πάντως εκτιμούν ότι οι προμηθευτές θα αρχίσουν και πάλι τις προμήθειες καθώς με τη νέα πρόταση η έκπτωση για την αποπληρωμή των χρεών του Ε.Σ.Υ. προς τους προμηθευτές από 18% με 19% που ήταν έπεσε στο 13-14%. Πάντως, μετά τη συνάντηση αν και η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα πίσω, οι προμηθευτές δήλωσαν προς τους δημοσιογράφους ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς τις προθέσεις τους. Νωρίτερα, η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είχε σκληρύνει τη στάση της λέγοντας πως το “πάρτι στο χώρο της Υγείας έχει τελειώσει και θα γίνει ότι είναι απαραίτητο.
Ποιά είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία
Σε περισσότερα απο 150 νοσοκομεία της χώρας η κατάσταση χαρακτηρίζεται εφιαλτική λόγω του εμπάργκο διαρκείας των προμηθευτών ιατρικών υλικών στους οποίους το κράτος οφείλει περισσότερα απο 5 δισ. ευρώ. Στα νοσοκομεία Άγιος Σάββας, Αγία Όλγα και Παμακάριστος δεν υπάρχουν σύριγγες επίδεσμοι και διαθερμίες χειρουργείων (χρησιμοποιείται για να καυτηριάζεται η τομή και να μην αιμορραγεί κατά τη διάρκεια των χειρουργείων). Πρόβλημα υπάρχει και στις αιμοκαθάρσεις. Στο Αττικό έχουν ακόμα για δύο ημέρες υλικό για αιμοκαθάρσεις ενώ και στο Τζάνειο τελειώνουν. Στον Ευαγγελισμό υπάρχει έλλειψη από ασκούς αναρρόφησης με αποτέλεσμα να "στάζουν οι εκκρίσεις των διασωληνωμένων". Στην ψυχιατρική κλινική του πανεπιστημιακού Ιωαννίνων υπάρχει έλλειψη στο λίθιο με αποτέλεσμα να απορυθμίζονται οι ασθενείς. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φθηνό φάρμακο. Ωστόσο πλέον δεν υπάρχει. Ο πρόεδρος των νεφροπαθών Γ. Καστρινάκης σταμάτησε από σήμερα την αποχή από την αιμοκάθαρση ύστερα από τις δεσμεύσεις του Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας Γ. Πολύζου πως θα βρεθεί άμεσα λύση. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος Δημήτρης Βαρνάβας μιλώντας στο MEGA ζήτησε την παρέμβαση του πρωθυπουργού ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα. Σε διαφορετική περίπτωση- όπως είπε- θα θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.
Όπως έγραφε εδώ και μέρες το NewsIt, σε νοσοκομεία όλης της χώρας χειρουργεία αναβάλλονται λόγω έλλειψης υλικών , και δεν γίνονται αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις. Από την πλευρά του μιλώντας στο Newsit ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Προμηθευτών Νοσοκομειακών Υλικών Θεόδωρους Δουρμουσόγλου είπε ότι "εμείς δεν κάνουμε εκβιασμό ούτε εμπάργκο. Απλά έχουμε στερέψει. Δεν έχουμε χρήματα πλέον για να εισάγουμε προϊόντα.". Ουσιαστικά πρόκειται για εκβιασμό και από τις δύο πλευρές. Από τη μία το υπουργείο δεν πληρώνει τα χρωστούμενα και από την άλλη οι προμηθευτές αρνούνται να στείλουν υλικά στα νοσοκομεία. Και στη μέση βρίσκονται οι ασθενείς...

Πηγή: www.newsit.gr

Related Posts :



No comments: