Friday 6 August 2010

Ελλάδα: Μεταμοσχεύσεις ήπατος μόνο στο ελλιπές Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης!


Με το κλείσιμο της Μονάδας Μεταμόσχευσης Ήπατος του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών που χρονολογείται εδώ και ένα χρόνο, έχουμε ασχοληθεί εκτενώς και σε προηγούμενες αναρτήσεις. Το ανησυχητικό όμως είναι ότι τόσο καιρό οι αρμόδιοι φορείς (Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, Υπουργείο Υγείας) αντιμετωπίζουν αυτό το σοβαρό θέμα επιδερμικά και αδιάφορα. Όπως αποκαλύπτεται από το δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος» της Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010,  κλείνουν πλέον και τα αιτία τους στις εκλύσεις ασθενών που μερικοί από αυτούς μάλιστα βρισκόντουσαν στη λίστα του Λαϊκού για ανεύρεση μοσχεύματος.  Είναι φανερό λοιπόν ότι η καθίζηση της μεταμοσχευτικής διαδικασίας στη χώρας μας οφείλεται στο ότι πότε δεν υπήρξε ένα δομημένο πρόγραμμα μεταμοσχευτικής οργάνωσης αλλά και γιατί οι εκάστοτε αρμόδιοι απασχολούνται περισσότερο με την υστεροφημία τους παρά με την αγωνιώδη προσπάθεια δεκάδων συνανθρώπων μας να κρατηθούν στη ζωή μέχρι να βρεθεί το πολυπόθητο μόσχευμα. 
Το παρακάτω δημοσίευμα απαντά άμεσα και στην παλαιότερη ανάρτηση μας "Η ερώτηση του μήνα" που αναφερόταν στο πρόβλημα με τους ασθενείς που ήταν ενταγμένοι στη λίστα του Λαϊκού. Ένα ακόμα ζήτημα που μας κάνει να αισθανόμαστε ντροπή για την Ελλάδα του 21ου αιώνα που οι ρίζες του κρύβονται στην ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ, ΕΓΩΚΕΝΤΡΙΣΜΟ, ΑΠΛΗΣΤΙΑ, ΨΕΥΤΟ-ΥΠΕΡΗΦΑΝΙΑ, ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ των υπευθύνων.  

Ακολουθεί το δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».


Ελλάδα: Μεταμοσχεύσεις ήπατος μόνο στο Ιπποκράτειο!

Στο έλεος... του Θεού έχει αφήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεκάδες ασθενείς που βρίσκονταν στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση ήπατος στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Στη μοναδική μονάδα μεταμόσχευσης ήπατος της Αθήνας, που εξυπηρετούσε και περιστατικά από τη νότια Ελλάδα, έχει μπει εδώ και ένα χρόνο «λουκέτο». Oι υπεύθυνοι έκριναν σκόπιμο να μην ανανεώσουν την άδεια λειτουργίας της μονάδας, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να τραβούν το δικό τους «γολγοθά», έχοντας ως μόνη διέξοδο πλέον το Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, τέσσερις άνθρωποι, με σοβαρό πρόβλημα στο ήπαρ, που ανέμεναν το σωτήριο μόσχευμα, έχασαν τελικά τη μάχη με τη ζωή, περιμένοντας να διευθετηθεί το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με τη μονάδα της Αθήνας…
Οι ασθενείς που βρίσκονταν στη λίστα αναμονής του Λαϊκού Νοσοκομείου πρέπει να απευθύνονται πλέον στη μονάδα μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. «Είναι τραγικό αυτό που μας συμβαίνει. Το κράτος μας εμπαίζει και δε σέβεται την κατάστασή μας. Κάποιοι ανεύθυνοι μας κάνουν μπαλάκι και αφήνουν συνανθρώπους μας να αργοπεθαίνουν, λόγω της γραφειοκρατίας…», δηλώνει στον «ΑτΚ» ο Βασίλης Παπαδόγιαννης, υποψήφιος λήπτης ήπατος, ο οποίος δίνει μάχη για τη ζωή του, αλλά και για την αδιαφορία των αρμοδίων.
Τη δική του κραυγή αγωνίας εκφράζει και ο πατέρας ενός 30χρονου που πάσχει από μία σπάνια νόσο στο ήπαρ και πρέπει να υποβληθεί άμεσα σε μεταμόσχευση. «Ένας, ένας πεθαίνουν. Ήδη τέσσερις ασθενείς, που ήταν στη λίστα της Αθήνας, κατέληξαν. Αν λειτουργούσε η μονάδα στο Λαϊκό, μπορεί και να είχαν σωθεί», αναφέρει, με τρεμάμενη φωνή, ο πατέρας του 30χρονου άνδρα και αναρωτιέται «τι άλλο περιμένουν να ακούσουν οι αρμόδιοι για να ευαισθητοποιηθούν και να δώσουν το ''πράσινο φως'' για να λειτουργήσει ξανά η μονάδα».
Οι ασθενείς και οι συγγενείς τους δηλώνουν εξοργισμένοι και καταγγέλλουν την παράλογη στάση των αρμοδίων και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, που εξακολουθεί να «κωφεύει». «Απευθυνθήκαμε σε πολλούς, στείλαμε επιστολές παντού, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό, σε κόμματα, σε βουλευτές, ωστόσο κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για το δικό μας πρόβλημα», επισημαίνει με πικρία ο κ. Παπαδόγιαννης, ενώ η Ειρήνη Ξυράφη, η μητέρα της οποίας ήταν η πρώτη ασθενής που έκανε μεταμόσχευση στο Λαϊκό, προσθέτει ότι ακόμη και οι ιθύνοντες του νοσοκομείου ήταν αρνητικοί στο να κάνουν αίτηση ανανέωσης της άδειας λειτουργίας της μονάδας.

Άνοιξε με προσωρινή άδεια
Η μονάδα μεταμόσχευσης ήπατος, που ανήκει στη Β’ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Λαϊκού Νοσοκομείου, τέθηκε σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2006. Οι υπεύθυνοι έδωσαν στη μονάδα -για οικονομικούς, κυρίως, λόγους- προσωρινή άδεια λειτουργίας τριών ετών, η οποία δεν ανανεώθηκε ποτέ.
Με ποιο σκεπτικό δεν ανανεώθηκε; Ο διευθυντής της Β' Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής, Γρηγόριος Κουράκλης, όταν ανέλαβε καθήκοντα, ενημέρωσε τότε τη διοίκηση του νοσοκομείου πως «δεν υφίστανται οι απαραίτητες προϋποθέσεις και όροι για την ασφαλή διεξαγωγή των μεταμοσχεύσεων του ήπατος διότι είναι επικίνδυνο για τους ασθενείς και με τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να λειτουργήσει μονάδα μεταμόσχευσης ήπατος στο Λαϊκό Νοσοκομείο».
Το ερώτημα, βέβαια, που θέτουν τώρα οι ασθενείς στους αρμοδίους είναι: «Θέλουν να μας πουν ότι τόσα χρόνια η μονάδα λειτουργούσε χωρίς ασφαλείς όρους; Φυσικά, δεν μπορούμε να τους πιστέψουμε», αναφέρουν.
Ο τέως υπεύθυνος της μονάδας μεταμόσχευσης ήπατος στο Λαϊκό, Ευστάθιος Αντωνίου, υποστηρίζει ότι στα τρία χρόνια που λειτουργούσε η μονάδα δε σημειώθηκε ούτε μία απώλεια ασθενή μέσα στο χειρουργείο και τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες. Οπως αναφέρει ο ίδιος, «συνολικά έγιναν 32 μεταμοσχεύσεις ήπατος στο Λαϊκό. Τον πρώτο μήνα μετά την επέμβαση το ποσοστό επιβίωσης ήταν 80% και τον πρώτο χρόνο 75%, ποσοστά ίδια με αυτά μεγάλων κέντρων του εξωτερικού».
«Είναι τραγικό το γεγονός ότι μπήκε ''λουκέτο'' στη μονάδα. Πρέπει να επαναλειτουργήσει άμεσα για να μη θρηνήσουμε κι άλλα θύματα», τονίζει ο πρώην πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), Αλκιβιάδης Κωστάκης, υπογραμμίζοντας ότι η μονάδα της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να απορροφήσει τους ασθενείς απ' όλη τη χώρα.
«Οι υποψήφιοι για μεταμόσχευση ήπατος θα απευθύνονται στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, μέχρι να βρεθεί μία αξιόπιστη λύση στην Αθήνα», επισημαίνει από την πλευρά του ο νυν πρόεδρος του ΕΟΜ, Ιωάννης Βλαχογιάννης, χωρίς, ωστόσο, να δίνει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Σημειώνεται πως η μονάδα στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1990 και έκτοτε έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος 368 ασθενείς. Τον τελευταίο χρόνο πραγματοποιήθηκαν μόλις 18 μεταμοσχεύσεις, ενώ αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε λίστα αναμονής 55 ασθενείς απ' όλη τη χώρα.
«Δεν ξέρω πόσοι από αυτούς τους ασθενείς θα προλάβουν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση στη Θεσσαλονίκη», αναφέρει ο κ. Παπαδόγιαννης, καθώς και αυτή η μονάδα έχει ελλείψεις και βρίσκεται στα όρια της λειτουργίας της. «Κανείς δε μας διαβεβαιώνει ότι η μονάδα που υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει όλους τους ασθενείς», σημειώνει ο ίδιος.
Μάλιστα, κάποιοι ασθενείς σκέφτηκαν το ενδεχόμενο να προσφύγουν σε κέντρα του εξωτερικού για να κάνουν μεταμόσχευση, αλλά το κόστος είναι πολλαπλάσιο του αντίστοιχου στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι στο νοσοκομείο Royal Free NHS, στην Αγγλία, το κόστος ανέρχεται στις 250.000 λίρες, ενώ τα αντίστοιχα ποσά σε κλινικές της Αμερικής κυμαίνονται στα 500.000 δολάρια.
Ο κ. Παπαδόγιαννης και οι υπόλοιποι ασθενείς που ήταν στη λίστα αναμονής του Λαϊκού ελπίζουν τώρα σε ένα «θαύμα», που θα βάλει τέλος στην αγωνία τους και θα τους δώσει το αυτονόητο: μία ευκαιρία στη ζωή!

ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Πηγή: www.agelioforos.gr

 

Related Posts :



No comments: