Thursday 2 September 2010

Κραυγή αγωνίας για τη Μονάδα Νεογνών

Κραυγή αγωνίας για τη Μονάδα Νεογνών από τη Διευθύντρια της  Παιδιατρικής Κλινκής Χανίων
 
«Μονάδα φάντασμα» είναι η Μονάδα Νεογνών «για όλους τους μανδαρίνους της υγείας» καταγγέλλει η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων Εύα Μπαλωμενάκη -με ανοιχτή επιστολή της προς την υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου- επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι «όμως τα νεογέννητα στη Δυτική Κρήτη δεν είναι φαντάσματα. Είναι η ίδια η ζωή, που όλοι εσείς απαξιώνετε».

Η κα Μπαλωμενάκη, στην επιστολή της, που αποτελεί κραυγή αγωνίας για όσα τραγικά συμβαίνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ειδικότερα στη Μονάδα Νεογνών- περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα την υφιστάμενη κατάσταση, τονίζει ότι οι γιατροί που υπηρετούν σήμερα στη Μονάδα έχουν υπερβεί τους εαυτούς τους και καταγγέλλει την «εγκληματική αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού μέχρι και σήμερα», υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν των λόγων της το αληθές.
«Δεν ζητώ από εσάς προσωπικά να επιληφθείτε του θέματος. Ζητώ όμως να αναθέσετε το θέμα σε έναν από τους χιλιάδες υπαλλήλους του Υπουργείου σας, ώστε να υπάρχει απευθείας επικοινωνία με την κρατική εξουσία και να παρακαμφθούν οι αποστεωμένοι γραφειοκράτες που αδυνατούν να λύσουν το πρόβλημα», τονίζει η κα Μπαλωμενάκη στην ανοιχτή επιστολή της προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Και προσθέτει: «Βρείτε δύο νεογνολόγους. Αποσπάστε τους από τα μεγάλα τμήματα της Αθήνας για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να γίνουν οι κρίσεις των γιατρών που έχουν κάνει αιτήσεις για τη μονάδα των Χανίων. Επιταχύνετε τις κρίσεις ώστε να λυθεί οριστικά το θέμα. Θα μπορούσα ώρες να σας αναλύω πόσες ζωές παιδιών έχουν χαθεί αυτά τα χρόνια. Παιδιά που σήμερα θα ήταν Έλληνες πολίτες 16, 17, 18 χρονών. Θα μπορούσα να σας στείλω τα στοιχεία της ΕΛΕΠΑΠ Χανίων, να δείτε τον τεράστιο αριθμό παιδιών με ειδικές ανάγκες που είναι προϊόντα της κακοποίησής τους περιγεννητικά λόγω της μεγάλης απόστασης που χωρίζει το Νοσοκομείο και τα μαιευτήρια των Χανίων από τις δύο εντατικές μονάδες του Ηρακλείου. Νομίζω ότι αν ενδιαφερθείτε θα βρείτε τα στοιχεία και τότε πιστέψτε με δεν θα νιώσετε περήφανη», σημειώνει η κα Μπαλωμενάκη.
Η ίδια καταγγέλλει χρηματισμό (με φακελάκια) συναδέλφων της -τους οποίους χαρακτηρίζει «μαυραγορίτες της υγείας»- «αισχρές συναλλαγές μεταξύ γιατρών και φαρμακευτικών εταιρειών», πλήρη αδιαφορία «για τις βασικές ελλείψεις σε έμψυχο και άψυχο υλικό των κλινικών» και για «τη δυσλειτουργία βασικών τμημάτων», καθώς και αδιαφορία ελέγχου του τρόπου εκτέλεσης των εφημεριών στα Νοσοκομεία!

Όλη η ανοιχτή επιστολή
Αναλυτικά, στην ανοιχτή επιστολή της προς την υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων Εύα Μπαλωμενάκη επισημαίνει τα εξής:

«Αξιότιμη Υπουργέ,
επειδή θεωρώ ότι είναι αδύνατον να εισέλθει οποιοδήποτε μη κομματικό στέλεχος στα άδυτα του Υπουργείου σας και να σας και να σας εκθέσει ειλικρινώς και εντίμως ένα μείζον πρόβλημα που υπάρχει στο Νοσοκομείο Χανίων στο οποίο και εργάζομαι συνεχώς από το 1981. Θα προσπαθήσω να σας ενημερώσω μέσω του τοπικού Τύπου, ελπίζοντας ότι κάποιος τοπικός κομματικός παράγοντας θα σας ενημερώσει και πιθανά να σας κινητοποιήσει, ώστε να στρέψετε λίγο την προσοχή σας σε αυτό!
Καταφεύγω στην έμμεση επικοινωνία μαζί σας γιατί όλος ο κρατικός μηχανισμός, χρόνια τώρα κωφεύει και εθελοτυφλεί σε αυτό το ουσιαστικό πρόβλημα από το οποίο εξαρτάται κυριολεκτικά η ζωή αθώων παιδιών.
Κατέχετε την υπουργική θέση σχεδόν ένα χρόνο. Στον εργασιακό μου χώρο τίποτα δεν έχει αλλάξει!
Αντίθετα, παρατηρώ καθημερινά τους μαυραγορίτες της υγείας συναδέλφους μου να πλουτίζουν συνεχώς εις βάρος των ασθενών, που δήθεν εθελουσίως τους καταθέτουν τις χρηματικές ταρίφες (φακελάκια), το ύψος των οποίων η μεγαλοπρέπειά τους έχει καθορίσει.
Δεν έχω δει ουδεμία κρατική παρέμβαση. Δεν είδα κανένα μηχανισμό να ερευνήσει το 'πόθεν έσχες' γιατρών, που χρόνια τώρα μέσα στα πλαίσια του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχουν γίνει πάμπλουτοι.
Δεν έχω δει ουδένα ενδιαφέρον για τις βασικές ελλείψεις σε έμψυχο και άψυχο υλικό των κλινικών. Για τη δυσλειτουργία βασικών τμημάτων.
Για τις αισχρές συναλλαγές μεταξύ γιατρών και φαρμακευτικών εταιρειών.
Για τα προγράμματα των εφημεριών και πως εκτελούνται. Αντίθετα βλέπω τους μισθούς μας και γενικά τις αποδοχές να ελαττώνονται τραγικά, να εξαφανίζεται ο 15ος και 14ος μισθός, να κινδυνεύουν οι συντάξεις μας εν ονόματι μιας κρατικής πτώχευσης για την οποία οι μόνοι που δεν είναι υπεύθυνοι είναι οι έντιμοι λειτουργοί της υγείας, οι οποίοι σε κάποια στιγμή της επαγγελματικής τους ζωής πίστεψαν ότι η υγεία είναι ένα αγαθό που δικαιούται όλος ο κόσμος.
Υπουργέ,
είναι ηλίου φαεινότερο ότι το ΕΣΥ οδεύει προς κατάρρευση. Το απρόσωπο ΔΝΤ θα δώσει σύντομα την εντολή. Σαφώς και είμαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης και ελάχιστα μπορώ να επηρεάσω τα τεκταινόμενα. Αναφέρω απλά τα ίδια προβλήματα που καθημερινά εκατοντάδες έντιμοι συνάδελφοί μου βιώνουν τραγικά.
Το οξύ πρόβλημα στο Νοσοκομείο που εργάζομαι και για το οποίο σας απευθύνω την ανοιχτή επιστολή είναι η λειτουργία της εντατικής Μονάδας Νεογνών!
Είμαι παιδίατρος και γνωρίζω καλά τα προβλήματα του παιδιατρικού τομέα. Από το 1988 έχουν γίνει τεράστιες και συνεχείς προσπάθειες λειτουργίας του Νεογνολογικού Τμήματος και τελικά το έτος 2008 τέθηκε σε λειτουργία μετά από προσωπική παρέμβαση, ηρωική, θα έλεγα, του τότε υφυπουργού Υγείας κ. Παπαγεωργίου. Ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που το επίσημο κράτος έσκυψε πάνω στο πρόβλημα.
Διορίστηκαν τρεις νεογνολόγοι, αριθμός ελάχιστος για τη λειτουργία ενός τόσο σοβαρού τμήματος. Επί δύο χρόνια, οι γιατροί έχουν, κυριολεκτικά, υπερβεί τους εαυτούς τους. Οι λέξεις, άδεια, μητρότητα, κ.λπ. είναι άγνωστες, όπως επίσης άγνωστο είναι και το κρατικό ενδιαφέρον για άμεσες προσλήψεις. Η διευθύντρια της Μονάδας κα Αμπαζίδου επανειλημμένα υποβάλλει παραιτήσεις και τις ανακαλεί γνωρίζοντας ότι αν φύγει η Μονάδα θα κλείσει. Όγκοι εγγράφων έχουν σταλεί στο Υπουργείο, στη Διοίκηση του Νοσοκομείου, στην Ιατρική Υπηρεσία, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Για όλους τους μανδαρίνους της υγείας η Μονάδα Νεογνών είναι «Μονάδα φάντασμα»! Όμως τα νεογέννητα στη Δυτική Κρήτη δεν είναι φαντάσματα. Είναι η ίδια η ζωή, που όλοι εσείς απαξιώνετε.
Είναι στη διάθεσή σας όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν την εγκληματική αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού μέχρι και σήμερα.
Δεν ζητώ από εσάς προσωπικά να επιληφθείτε του θέματος. Ζητώ όμως να αναθέσετε το θέμα σε έναν από τους χιλιάδες υπαλλήλους του Υπουργείου σας, ώστε να υπάρχει απευθείας επικοινωνία με την κρατική εξουσία και να παρακαμφθούν οι αποστεωμένοι γραφειοκράτες που αδυνατούν να λύσουν το πρόβλημα.
Βρείτε δύο νεογνολόγους. Αποσπάστε τους από τα μεγάλα Τμήματα της Αθήνας για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να γίνουν οι κρίσεις των γιατρών που έχουν κάνει αιτήσεις για τη Μονάδα των Χανίων.
Επιταχύνετε τις κρίσεις, ώστε να λυθεί οριστικά το θέμα.
Θα μπορούσα ώρες να σας αναλύω πόσες ζωές παιδιών έχουν χαθεί αυτά τα χρόνια. Παιδιά που σήμερα θα ήταν Έλληνες πολίτες 16, 17, 18 χρονών. Θα μπορούσα να σας στείλω τα στοιχεία της ΕΛΕΠΑΠ Χανίων, να δείτε τον τεράστιο αριθμό παιδιών με ειδικές ανάγκες που είναι προϊόντα της κακοποίησής τους περιγεννητικά, λόγω της μεγάλης απόστασης που χωρίζει το Νοσοκομείο και τα μαιευτήρια των Χανίων από τις δύο εντατικές Μονάδες του Ηρακλείου.
Νομίζω ότι αν ενδιαφερθείτε θα βρείτε τα στοιχεία και τότε, πιστέψτε με, δεν θα νιώσετε περήφανη. Ελπίζω να λάβετε την επιστολή μου και να ορίσετε έναν υπεύθυνο του Υπουργείου σας, ώστε ταχύτατα και παρακάμπτοντας την απίστευτη γραφειοκρατία να λυθεί το θέμα της λειτουργίας της Μονάδας».

Πηγή: www.haniotika-nea.gr

Related Posts :



No comments: