Friday, 10 September 2010

Οι «πληγές» των νοσοκομείων

Στο Ιπποκράτειο οι δύο αξονικοί είναι άχρηστοι και οι εξετάσεις γίνονται με δανεικό τομογράφο που απέσυρε ιδιώτης από τη Δράμα. Στο ΑΧΕΠΑ ο μαγνητικός είναι χαλασμένος και οι ασθενείς παραπέμπονται στο «Παπαγεωργίου». Ασφαλισμένος που νοσηλευόταν στον «Αγιο Παύλο» πλήρωσε για μαγνητική χολαγγειογραφία περισσότερα από 200 ευρώ στο «Παπαγεωργίου» επειδή ο ΟΠΑΔ δεν κάλυψε την εξέταση. Στο Θεαγένειο ο μαστογράφος είναι εκτός λειτουργίας, αποκλείοντας τις γυναίκες από τον προληπτικό έλεγχο. Στο «Γ. Γεννηματάς» οι 4 - 5 εφημερεύοντες γιατροί δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν τους αρρώστους της καρδιολογικής κλινικής δυναμικότητας άνω των 20 κλινών, ενώ χρησιμοποιούν υπέρηχο - δωρεά ιδιωτικής κλινικής.

Στο ΕΚΑΒ, ασθενοφόρα χωρίς διασώστες εκτελούν χρέη ταξί αντί να σώζουν ζωές. Ασθενής πλήρωσε 84 ευρώ από την τσέπη του για εξετάσεις ρουτίνας, όπως αίματος, στις οποίες τον υπέβαλαν στα επείγοντα του Γενικού Κρατικού Νίκαιας. Τις ημέρες που στη Θεσσαλονίκη εφημερεύουν Ιπποκράτειο και «Παναγία» δεν υπάρχει δυνατότητα καρδιοπαθής να υποβληθεί σε στεφανιογραφία ούτε αγγειοπλαστική (μπαλονάκι) λόγω έλλειψης αιμοδυναμικού τμήματος. Στα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, έξι μήνες μετά το θάνατο του μόλις 13 μηνών αγοριού που εμφάνισε συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, ακόμη δε λειτουργούν παιδιατρικές κλινικές.
Ούτε ένα ούτε δύο είναι τα περιστατικά που μαρτυρούν την καθημερινή ταλαιπωρία των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία, που μόνο δωρεάν δεν είναι και υποβαθμίζονται συνεχώς λόγω της υποχρηματοδότησης, όπως κατήγγειλαν χτες οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών της Θεσσαλονίκης. Οι τραγελαφικές καταστάσεις σε βάρος των ασθενών στα νοσοκομεία θα συνεχιστούν και αναμένονται χειρότερες ημέρες, όπως εκτίμησαν, αφού το επόμενο διάστημα θα γίνονται συγχωνεύσεις και θα μπαίνουν λουκέτα σε κλινικές και σε ολόκληρα νοσοκομεία με μία απλή υπουργική απόφαση.

«Ξεψυχούν» τα νοσοκομεία
Τα συσσωρευμένα προβλήματα στα νοσοκομεία και η υποχρηματοδότησή τους, σε συνδυασμό με τα όσα προβλέπει ο νέος νόμος για την αναβάθμιση του ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας), επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την τσέπη του ασθενή χωρίς να βελτιώνουν τις υπηρεσίες που δέχεται, τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΕΝΙΘ (Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης). «Με τα νέα μέτρα, τα νοσοκομεία θα ιδιωτικοποιηθούν με ταχύτατους ρυθμούς και οι πολίτες θα αναγκάζονται να πληρώνουν εισιτήριο 10 ευρώ στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, εάν δεν έχουν μαζί τους το βιβλιάριο υγείας. Και πώς να έχουν μαζί τους βιβλιάριο, αφού δεν μπορούν να ξέρουν αν θα τους τύχει κάτι έκτακτο, π.χ. ένα ατύχημα...», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Στρατής Πλωμαρίτης. Οπως πρόσθεσε, η εικόνα στα επαρχιακά νοσοκομεία είναι τραγική: αρκετά τμήματα λειτουργούν με μόνο 2 - 3 γιατρούς, στη Φλώρινα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν γυναικολογικά - μαιευτικά περιστατικά από τότε που έκλεισε η κλινική λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ στη δυτική Μακεδονία δεν υπάρχουν παιδιατρικές κλινικές.
«Η υποχρηματοδότηση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στο χώρο της υγείας. Συμβαίνουν φαιδρά πράγματα για... απειροελάχιστα κόστη, όπως οι ακυρώσεις προληπτικών ραντεβού επειδή χάλασε ο μαστογράφος στο Θεαγένειο. Λόγω των περικοπών, πολλοί προμηθευτές παραμένουν απλήρωτοι και θα αντιμετωπίσουμε ελλείψεις σε διάφορα αναλώσιμα είδη, όπως γάντια, γάζες, σύριγγες, βελόνες, φάρμακα, αντιδραστήρια κ.λπ. Ηδη με το σταγονόμετρο γίνεται η προμήθεια υλικών για τα χειρουργεία και ό,τι πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό δυστυχώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί για λόγους... οικονομίας. Την ίδια ώρα, τίποτα δεν έχει αλλάξει με το φαύλο καθεστώς που επικρατεί στον τρόπο προμηθειών», υπογράμμισε η διευθύντρια Αιμοδοσίας του Ιπποκρατείου, Γωγώ Παπαϊωάννου. Η ίδια σημείωσε ότι οι μαζικές αποχωρήσεις προσωπικού χωρίς αντικατάσταση θα υποβαθμίσουν και άλλο το επίπεδο των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Κίνδυνος να κλείσουν τμήματα
«Καμπανάκι» για το νέο νόμο χτύπησαν οι γιατροί, προειδοποιώντας ότι θα οδηγήσει τα νοσοκομεία στην καταστροφή. «Ο νέος νόμος δίνει στον υπουργό Υγείας τη δυνατότητα να συγχωνεύει και να κλείνει νοσοκομεία και κλινικές με απλή υπουργική απόφαση. Επιπλέον, η ολοήμερη λειτουργία είναι ένα κακόγουστο αστείο τη στιγμή που το προσωπικό και οι υποδομές τους δεν επαρκούν ούτε για την πρωινή λειτουργία. Με το νέο καθεστώς εφημεριών είναι αδύνατο να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία. Τα προγράμματα που έχουν βγει βασίζονται στις ασφαλείς εφημερίες και ας ξέρουμε ότι για κάποιες δε θα πληρωθούμε. Μετά τις 15 - 20 Σεπτεμβρίου θα κλείσουν τμήματα», επισήμανε ο κ. Πλωμαρίτης. Οι γιατροί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην αναστολή της μονιμότητας που προβλέπει ο νέος νόμος, καθώς στο εξής θα μπορούν να γίνονται αποσπάσεις γιατρών για 6 μήνες κάθε χρόνο εντός και εκτός των ορίων της ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια) στην οποία υπηρετούν.
«Την ώρα που ο κόσμος δεν έχει λεφτά για να πληρώνει στον ιδιωτικό τομέα και στρέφεται στα δημόσια νοσοκομεία, το υπουργείο έχει βάλει στόχο να τα μετατρέψει σε κερδοφόρες επιχειρήσεις. Δεχόμαστε πιέσεις για αύξηση της παραγωγικότητας και των εσόδων, διαφορετικά δεν ξέρουμε το μέλλον των τμημάτων, των εργαστηρίων κ.λπ. Δεν υπάρχει όμως προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες. Οι εργασιακές σχέσεις ελαστικοποιούνται, πολλοί γιατροί πληρώνονται με μπλοκάκι, ενώ η επικουρικότητα εισάγεται για να... κλείνει τρύπες», ανέφερε η γενική γραμματέας της ΕΝΙΘ, Δάφνη Κατσίμπα.
Από την πλευρά της, η κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι επείγει η δημιουργία υγειονομικού χάρτη της Θεσσαλονίκης, ώστε να καθοριστούν οι προτεραιότητες και προειδοποίησε ότι διαφορετικά θα γίνουν λάθη τα οποία θα πληρώσει ο πολίτης.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης κατήγγειλαν ότι εργάζονται υπό μεσαιωνικές συνθήκες, με απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες, περικοπές σε επιδόματα και μειώσεις μισθών, ενώ δήλωσαν ότι το υπουργείο Υγείας επινόησε το επίδομα εφημέρευσης για να κοροϊδέψει τους γιατρούς, ώστε να μην εφαρμοστεί το 48ωρο εργασίας που προβλέπει η νομοθεσία.
Με βασικά αιτήματα τη χρηματοδότηση, τις προσλήψεις στα νοσοκομεία και την ανατροπή του νέου νόμου, οι γιατροί θα συμμετάσχουν με συγκέντρωση διαμαρτυρίας εν όψει της 75ης ΔΕΘ, στις 6, αύριο το απόγευμα, μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου, καθώς και στην πανευρωπαϊκή πανεργατική απεργία στις 29 Σεπτεμβρίου, ημέρα κινητοποίησης των συνδικάτων σε όλη την Ευρώπη.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Πηγή: www.agelioforos.gr

Υ.Γ.: Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης είναι μεταμοσχευτικό κέντρο νεφρού και ήπατος, το μοναδικό στην χώρας μας σήμερα ύστερα από το κλείσιμο της μονάδας στο Λαϊκό το καλοκαίρι του 2009. Η ερώτηση μας προς τους αρμοδίους είναι ότι, με τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ιπποκράτειο είναι ασφαλές για τόσο εξειδικευμένες και βαριές ιατρικές πράξεις όπως η μεταμόσχευση

Related Posts :No comments: