Monday 8 November 2010

Πρώτη «ρομποτική» μεταμόσχευση παγκρέατος

Γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πίζας ανακοίνωσαν ότι έφεραν εις πέρας με επιτυχία την πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο «ρομποτική» μεταμόσχευση παγκρέατος σε μια γυναίκα που έπασχε από διαβήτη τύπου.  Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του νοσοκομείου, η πρωτοποριακή επέμβαση που διεξήχθη με επικεφαλής τον καθηγητή Ούγκο Μπότζι μειώνει σε μεγάλο βαθμό τις μετεγχειρητικές επιπλοκές. 
Και αυτό διότι χάρη στη ρομποτική χειρουργική η μεταμόσχευση ολόκληρου του οργάνου έγινε μέσω μόλις τριών μικρών οπών και μιας τομής που δεν ξεπερνούσε σε μήκος τα επτά εκατοστά. Ο καθηγητής Μπότζι εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι το τραύμα που προκλήθηκε από την επέμβαση είναι αντίστοιχο με εκείνο που προκαλούν πολύ πιο απλές, λαπαροσκοπικές επεμβάσεις.
Η μεταμόσχευση διεξήχθη στα τέλη Σεπτεμβρίου σε μια 43χρονη γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών, η οποία είχε εμφανίσει διαβήτη τύπου 1 από την ηλικία των 24 ετών και είχε ήδη υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού. Η επέμβαση διήρκεσε τρεις ώρες και πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του ρομπότ «Da Vinci SΗDΙ» το οποίο διαθέτει πολλούς βραχίονες και μοιάζει με τεράστιο χταπόδι (το συγκεκριμένο εργαλείο αποτελεί «τέκνο» ειδικών του Κέντρου Διεπιστημονικής Ρομποτικής Χειρουργικής της Πίζας). Η ασθενής πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο περίπου έναν μήνα μετά την επέμβαση χωρίς να παρουσιάσει καμία επιπλοκή.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νέα εξέλιξη δίνει ελπίδα σε πολλά διαβητικά άτομα τα οποία σήμερα εάν χρειαστεί να υποβληθούν σε παραδοσιακή μεταμόσχευση παγκρέατος μια άκρως επεμβατική διαδικασία εμφανίζουν μετεγχειρητικές επιπλοκές σε ποσοστό που φθάνει το 50%.

Πηγή: www.tovima.gr

Related Posts :



No comments: