Saturday 20 November 2010

Κόκκινο πανί η νοσηλεία στην Ελλάδα

Οι ασθενείς αντιμετωπίζονται ιδιαίτερα σχολαστικά όταν επισκεφθούν άλλα ευρωπαϊκά νοσοκομεία.

Hώρα της αλήθειας έφτασε για τα ελληνικά νοσοκομεία στα οποία κάνουν θραύση οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Η Ελλάδα πρόκειται να βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου στη Στοκχόλμη.

Η συνάντηση γίνεται με θέμα την εκτίμηση κινδύνου για τη διασπορά των πολυανθεκτικών gram αρνητικών μικροβίων, που ενδημούν με μεγάλη συχνότητα στη χώρα μας. Πρόκειται για τρία μικρόβια, κλεμπσιέλα, ψευδομονάδα και acinetobacter, η ανθεκτικότητα των οποίων φτάνει το 50% στα ελληνικά νοσοκομεία. Κατά τη συνεδρίαση, αναμένεται να επισημανθούν οι χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και ενδεχομένως να ληφθούν μέτρα προστασίας με οδηγίες για τους ασθενείς που ταξιδεύουν προς και από αυτές. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, το ECDC έχει αποφύγει να κατονομάσει χώρες και είναι αμφίβολο εάν θα αλλάξει την πολιτική του. Όμως, ό, τι και να συμβεί, η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί, διότι η έλλειψη πολιτικής το έχει καταστήσει μείζον πρόβλημα των ελληνικών νοσοκομείων. Παρότι μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί οδηγία, οι ασθενείς που έχουν νοσηλευθεί σε ελληνικά νοσοκομεία και ΜΕΘ αντιμετωπίζονται πολύ σχολαστικά και υποβάλλονται σε λεπτομερείς εξετάσεις όταν προσεγγίζουν άλλα ευρωπαϊκά νοσηλευτικά ιδρύματα. «Από συζητήσεις που έχουμε κάνει, με συναδέλφους στο εξωτερικό», αναφέρει στην «Κ» ο καθηγητής Μικροβιολογίας ΕΣΔΥ κ. Αλκης Βατόπουλος, «φαίνεται ότι είναι αρκετά διαδομένη η πολιτική του ελέγχου των Ελλήνων ασθενών για τυχόν παρουσία ανθεκτικών μικροβίων σε ξένα νοσοκομεία, χωρίς αυτό να είναι ακόμα επίσημη οδηγία». Ο κ. Βατόπουλος επισημαίνει ότι υπάρχουν αρκετές δημοσιεύσεις (περίπου 10) στον διεθνή επιστημονικό Τύπο όπου περιγράφονται μικροεπιδημίες σε νοσοκομεία της Β. Ευρώπης κυρίως, που προκλήθηκαν από ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί στην Ελλάδα. Ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας Γ. Δάικος αναφέρει την περίπτωση Έλληνα ασθενούς που πήγε σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης στη Σουηδία και δεν έγινε δεκτός, διότι ήταν αποικισμένος με ανθεκτικό σταφυλόκοκκο. Προφανώς δεν πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση.

Κίνδυνοι διασυρμού
Το θέμα εγκυμονεί κινδύνους διασυρμού της χώρας. Το BBC πριν από λίγους μήνες είχε πρώτη είδηση ότι εισήχθη στην Αγγλία μία κλεμπσιέλα (MDM) από ασθενείς που πηγαίνουν σε νοσοκομεία της Ινδίας για πλαστική χειρουργική. «Πρέπει άμεσα να δούμε τα δικά μας προβλήματα και ελπίζω ότι με το πρόγραμμα Προκρούστης που ξεκίνησε τώρα θα έχουμε ακριβή στοιχεία για την έκταση του προβλήματος περί το τέλος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου ώστε να ευαισθητοποιηθούν ο ιατρικός κόσμος και η πολιτεία», αναφέρει ο κ. Δάικος. «Καθημερινά βλέπουμε ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί σε ελληνικό νοσοκομείο με αυτά τα μικρόβια. Πας για χολοκυστεκτομή ή αντικατάσταση ισχίου και παθαίνεις μία επιπλοκή, μία νοσοκομειακή λοίμωξη και κινδυνεύει η ζωή σου».

Πηγή: www.news.kathimerini.gr

Related Posts :



No comments: