Monday 4 April 2011

Αντιδράσεις για το νέο προσχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις

Εν δυνάμει δότες οργάνων για να χρησιμοποιηθούν σε μεταμόσχευση θα είμαστε όλοι στο εξής, σύμφωνα με όσα προβλέπει το νέο προσχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις που δόθηκε στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, το προσχέδιο νόμου αναφέρει ότι η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο, πραγματοποιείται εφόσον δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του. Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο κάθε πολίτης που έχει ενηλικιωθεί, μπορεί να δηλώνει την αντίθεσή του στην αφαίρεση οργάνων του μετά θάνατον, σε ειδικό αρχείο που θα τηρείται στον ΕΟΜ. Η σχετική δήλωσή του θα πρέπει να φέρει βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής.
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες βλαστοκυττάρων (αιμοποιητικών κυττάρων) θα ιδρύονται στο εξής με απόφαση του υπουργού Υγείας και σύμφωνη γνώμη του ΕΟΜ και θα λειτουργούν αποκλειστικά μόνο σε νοσηλευτικά ιδρύματα, στον Δημόκριτο και στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Το Μedvoi 365 σας παρουσιάζει ορισμένα μηνύματα που ήδη έχουν συγκεντρωθεί για το συγκεκριμένο θέμα:
«Η κυβέρνηση δεν φτάνει που ορίζει τις ζωές μας, τώρα θέλει να ορίζει και τον θάνατό μας. Με νόμο υποχρεώνει όλους τους πολίτες να γίνουν δωρητές οργάνων όταν πεθάνουν. Φαίνεται ότι το ξεζούμισμα που μας κάνουν εν ζωή, δεν τους είναι αρκετό και ακόμη και την ύστατη ώρα ζητούν να μας δεσμεύσουν και το κορμί τους!» λέει η κυρία Νίκη  εκπαιδευτικός.
«Αυτή η κυβέρνηση έχει χάσει την μπάλα. Μας έβαλε, στο μνημόνιο να σωθούμε αλλά τώρα ανακαλύπτουν ότι δεν βγαίνει. Και επειδή δεν βγαίνει κάθε μέρα τρομοκρατούν τους Έλληνες  ανακοινώνοντας σειρά εισπρακτικών μέτρων και παράλληλα κατασχέσεις. Κάθε μέρα μας λένε ότι δεν βγαίνει ο λογαριασμός και πρέπει να συνεισφέρουμε μπας και σωθούμε. Άλλα  η ανεργία φουντώνει τα λουκέτα πέφτουν σύννεφο, η φτώχεια και η εξαθλίωση είναι παρούσες κάθε μέρα! Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά την ίδια ώρα φέρνουν νόμους εκτρώματα! Ένας τέτοιος είναι και αυτός να γίνεσαι δωρητής οργάνων , υποχρεωτικά» τονίζει ο κ. Ελένη  ιδιωτικός υπάλληλος.
«Τα δικαστήρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τι έχουν να πουν; Θα μας πουν πως δικαίωμα στην ζωή έχει αυτός που έχει λεφτά και πληρώνει για ένα ζωτικό όργανο. Όποιος δεν έχει λεφτά, δεν χρειάζεται να ζει. Θα μας πεθαίνουν πριν την ώρα μας για να μας πάρουν τα όργανα; ποιος θα τολμάει να αντιδράσει;» αναφέρει ο κ. Ηλίας ιδιωτικός υπάλληλος.
«Τρομακτικό, εφιαλτικό! Μπαίνουμε σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια. Το αν θα γίνει κάποιος δωρητής οργάνων είναι αποκλειστικά δική του επιλογή. Το μόνο που μπορεί να κάνει η Πολιτεία είναι να ενημερώνει τον πολίτη σχετικά με το θέμα» λέει ο κύριος Παναγιώτης φαρμακοποιός.

Πηγή: www.medvoi365.gr

Related Posts :



1 comment:

Θάνος Α. said...

Συμφωνώ με το νόμο... εχοντας βεβαια ιδιοτελη συμφεροντα- ο πατέρας μου χρειάζεται μεταμόσχευση πνευμονα.

Μακάρι κανένας μας να μην χρειαστεί ποτέ μεταμόσχευση και μακάρι κανένας μας να μην γίνει ποτε δότης λόγω πρόωρου θανάτου.

Αλλά αν συμβεί.(?).. γιατί τα όργανα μου να τα φάει το χώμα αν με αυτά θα μπορέσω να χαρίσω μία ζωή. Συμφωνώ με το νόμο και αν κάποιος δεν συμφωνεί μπορεί να το δηλώσει και να μην του πάρουν τα πολυαγαπημένα νεκρά του όργανα. Oταν όμως αργότερα πάει στον παράδεισο, ο Αγιος Πέτρος θα του δώσει άραγε high-five ?