Thursday 16 July 2009

Στη σφαίρα της μαγείας

Όταν ήταν μόλις δύο ετών, ένα 16χρονο κορίτσι από την Ουαλία υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς. Πριν τρία χρόνια ο οργανισμός της απέρριψε το μόσχευμα. Αυτή όμως κατάφερε να αναρρώσει πλήρως, αφού η δική της καρδιά άρχισε να ξαναχτυπά.
Αυτή είναι η Hannah Clark που η περίπτωση της θεωρείται μοναδική στον κόσμο. Η ιστορία της περιγράφεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet. Τον Ιούλιο του 1995, όταν η Hannah ήταν μόλις δύο χρονών, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση, γιατί έπασχε από καρδιομυοπάθεια – μία πάθηση κατά την οποία η καρδιά διπλασιάζεται σε μέγεθος και ο ασθενής μπορεί να πεθάνει μέσα σε ένα χρόνο. Κατ' εξαίρεση, οι γιατροί δεν αφαίρεσαν τη δική της καρδιά, γιατί εκτιμούσαν ότι υπήρχε μια πιθανότητα να ιαθεί. Λίγα χρόνια όμως αργότερα, το άτυχο κορίτσι προσβλήθηκε από καρκίνο, λόγω των φαρμάκων που λάμβανε για να μην απορριφθεί το μόσχευμα από τον οργανισμό της. Τότε υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία και σε άλλες μορφές θεραπείας, που όμως απέτυχαν και έτσι οι γιατροί αποφάσισαν να μειώσουν τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Το 2005, όμως, διαπίστωσαν ότι το μόσχευμα είχε πλέον υποστεί βλάβη και το σώμα της το «απέρριπτε». Τότε, ως εκ θαύματος, η δική της καρδιά λειτούργησε και επέτρεψε στους γιατρούς να αφαιρέσουν, το 2006, το ξένο όργανο, με μια επέμβαση άνευ προηγουμένου. Σήμερα, το κορίτσι έχει θεραπευτεί πλήρως από τον καρκίνο και η καρδιά της λειτουργεί κανονικά. «Η πιθανότητα ίασης της καρδιάς είναι, απλά, στη σφαίρα της μαγείας», είπε ο καθηγητής του Emperial College, Sir Magdi Yacoub. «Μια καρδιά, που δε χτυπούσε, όταν τοποθετούσαμε τη νέα καρδιά δίπλα της, σήμερα λειτουργεί κανονικά».
Εμείς ευχόμαστε ολόψυχα, στον κάθε ασθενή που αυτή τη στιγμή βρίσκετε ενταγμένος σε κάποια λίστα ανεύρεσης μοσχεύματος, να ζήσει όσο το δυνατό συντομότερα τη δική του μαγική στιγμή… ώστε να ξαναρχίσει να αναπνέει, να αισθάνεται, να ζει.

Πηγή: www.zougla.gr

Related Posts :



No comments: