Saturday 18 July 2009

Να εμβολιαστώ ώστε να προστατευθώ από τη νέα γρίπη;

Εδώ και αρκετούς μήνες τα Μ.Μ.Ε. ασχολούνται με τη ραγδαία εξάπλωση του νέου ιού Α Η1/Ν1 (γρίπη των χοίρων). Η καθημερινή αυξανόμενη τάση των κρουσμάτων και η πιθανολογία, μάλιστα από αρμόδια χείλη, ότι ενδέχεται να έχουμε και θανατηφόρα περιστατικά, έχουν δημιουργήσει κλίμα ανησυχίας στην κοινωνία. Πόσο μάλλον σε ανθρώπους με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς.
Η Πολιτεία διαβεβαιώνει ότι οι επιπτώσεις της νέας γρίπης θα αντιμετωπιστούν με εμβολιασμό που κατά πάσα πιθανότητα θα αρχίσει από Σεπτέμβρη. Σ' αυτό το σημείο όμως πρέπει να υπογραμμίσουμε, ότι το ενδεχόμενο εμβολιασμού ενός ασθενούς που έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση πρέπει να ελεγχθεί με μεγάλη προσοχή. Όπως είναι γνωστό στους μεταμοσχευμένους χορηγούνται ισχυρά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για την αποφυγή απόρριψης μοσχεύματος, με συνέπεια να έχουν ένα πολύ ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα σε κάθε λοίμωξη. Επιπλέον γνωρίζουμε ότι σε πρόσφατα μεταμοσχευμένους ασθενείς, ιδιαίτερα το πρώτο χρόνο που παίρνουν μεγάλες δόσεις ανοσοκαταστολής, αποφεύγεται ο εμβολιασμός τους ακόμα και για την κοινή γρίπη γιατί υπάρχει κίνδυνος να νοσήσουν. Επίσης εκτός των προαναφερόμενων φαρμάκων, πολλοί λαμβάνουν και άλλες φαρμακευτικές αγωγές, ανάλογα τα αίτια που έφτασε κάποιος στην ανεπάρκεια κάποιου ζωτικού του οργάνου ή εξαιτίας άλλων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν. Όποτε το καίριο ερώτημα για κάθε μεταμοσχευμένο είναι:
Να εμβολιαστώ ώστε να προστατευτώ από τη νέα γρίπη;
Αν ναι,
Έχει παρενέργειες και συμβαδίζει με τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθώ;
Να εμβολιαστούν και τα άτομα του οικογενειακού μου περιβάλλοντος;
Αν όχι,
Με ποιόν τρόπο θα προστατευτώ;
Εμείς συστήνουμε ότι κάθε μεταμοσχευμένος πρέπει να το συζητήσει διεξοδικά με το θεράποντα ιατρό του, προτού προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση. Άλλωστε όποτε παρασκευαστεί θα είναι ένα πρωτοεμφανιζόμενο εμβόλιο, χωρίς σαφείς ενδείξεις των παρενεργειών του. Από μέρους μας χρειάζεται πάντα προσοχή.

Related Posts :



No comments: