Saturday 18 July 2009

Συνέντευξη της Προϊσταμένης της Ιατρικής Υπηρεσίας του Ε.Ο.Μ. κ. Γόμπου Αθηνάς

Στο 13ο τεύχος του περιοδικού «Θέματα Αναπηρίας» (Μάιος-Ιούλιος 2008) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία υπάρχει άρθρο-αφιέρωμα στις μεταμοσχεύσεις με τίτλο «Μεταμοσχεύσεις-Συγκρατημένη αισιοδοξία στη χώρα των «ταμπού»». Στό άρθρο φιλοξενείται συνέντευξη της Προϊσταμένης της Ιατρικής Υπηρεσίας του Ε.Ο.Μ. (Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων) κ. Γόμπου Αθηνάς όπου περιγράφει, έστω και αποσπασματικά, τις μεγάλες αδυναμίες του μεταμοσχευτικού προγράμματος αλλά και της γενικής εικόνας του συστήματος υγείας της χώρας μας.

Αναφέρει λοιπόν η κ. Γόμπου:
Για τους δυνητικούς δότες: «Το πρόβλημα της μεταμόσχευσης είναι η έλλειψη δοτών. Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι. α) Οι δυνητικοί δότες δεν αναγνωρίζονται από το υγειονομικό προσωπικό ή β) Το προσωπικό της ΜΕΘ πολλές φορές δεν ενημερώνει το οικογενειακό περιβάλλον για τη δυνατότητα δωρεάς οργάνων. Αυτοί οι δύο λόγοι αποτυπώνουν της αδυναμία του συστήματος υγείας είτε λόγω ελλείψεων, είτε λόγω άγνοιας...»
Για τις Μ.Ε.Θ.: «Βλέπουμε και πάλι από τους αριθμούς ότι όταν οι ΜΕΘ υπολειτουργούν, όπως συνέβη τα τελευταία έτη 2006-2007, αυτό έχει επίδραση και στον αριθμό των δοτών...»
Για τα μεταμοσχευτικά κέντρα: «Οι υπάρχουσες δομές των μεταμοσχευτικών κέντρων στη χώρα μας χαρακτηρίζονται από αρκετές ελλείψεις. Κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού αλλά και υλικοτεχνικής υποδομής που είναι όμως η γενική εικόνα του συστήματος υγείας...»
Για το ισχύον θεσμικό πλαίσιο: «Το θεσμικό πλαίσιο είναι του 1999 και κρίνεται επαρκές σε αρκετούς τομείς...Υπάρχουν τομείς που συζητείται να τροποποιηθούν...»
Αν θέλετε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο πατήστε εδώ

Related Posts :



No comments: