Monday 14 September 2009

Το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς επιχειρεί «ντόμινο» μεταμόσχευση νεφρού σε 16 ασθενείς

Χειρουργικές ομάδες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Τζον Χόπκινς, του Νοσοκομείου Μπαρνς, του Ιατρικού Κέντρου INTEGRIS και του Νοσοκομείου Χένρυ Φορντ, πραγματοποίησαν επιτυχώς «ντόμινο» μεταμόσχευση νεφρού, την πρώτη που διεξήχθη σε περισσότερα του ενός κέντρα μεταμοσχεύσεων και η οποία περιλάμβανε 8 δότες και 8 λήπτες.

Στη «ντόμινο» μεταμόσχευση, που αποτελεί παραλλαγή της δωρεάς νεφρού ανά ζεύγη (KPD), συμμετέχουν ζεύγη ασύμβατου δότη-λήπτη και ο συνδυασμός γίνεται ανάμεσα στα διαφορετικά ζεύγη και όχι μεμονωμένα. Κάθε λήπτης δέχεται το μόσχευμα από άγνωστο δότη και έτσι, πραγματοποιούνται μεταμοσχεύσεις οι οποίες αλλιώς θα ήταν αδύνατες. Παράλληλα, η συμμετοχή πολλών νοσοκομείων, επιτρέπει πολύ περισσότερους συμβατούς συνδυασμούς ανάμεσα στα ζεύγη. Η αλυσίδα της «ντόμινο» μεταμόσχευσης ξεκίνησε από την αλτρουιστική δωρεά ενός δότη, ο οποίος προσέφερε το νεφρό του σε οποιοδήποτε συμβατό λήπτη από τα ζεύγη. Στη συνέχεια, ο δότης του ζεύγους που έλαβε το μόσχευμα, δώρισε το νεφρό του σε λήπτη άλλου ζεύγους κ.ο.κ. Οι αλυσιδωτές μεταμοσχεύσεις συνεχίστηκαν έως ότου κάθε λήπτης είχε λάβει συμβατό νεφρό.
Σύμφωνα με δηλώσεις του δρος Ρόμπερτ Μοντγκόμερι, διευθυντή του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του Τζον Χόπκινς, η διαδικασία που ακολουθήθηκε θα αποτελέσει το πρότυπο του εθνικού προγράμματος KPD, το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα για 1.500 επιπρόσθετες μεταμοσχεύσεις ετησίως.

Πηγή: John Hopkins University

Related Posts :



No comments: