Tuesday 15 September 2009

Ποιος είναι αυτός ο Ντουζόν;

Στην εκπομπή «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA» την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009 οι δύο δημοσιογράφοι- παρουσιαστές κ. Καμπουράκης Δ. και κ. Οικονομέας Γ. διαβάζουν τις πρωινές εφημερίδες. Παρουσιάζοντας το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ESPRESSO» με τίτλο «Θα κάνω χαρακίρι αν καταδικαστώ για το φόνο του Ντουζόν» αναρωτήθηκαν και οι δύο ποιος είναι αυτός ο Ντουζόν;
Ποιος είναι λοιπόν αυτός ο Ντουζόν;
Ο Ντουζόν Ζάμιτ ήρθε το καλοκαίρι του 2008 από την Αυστραλία στην Ελλάδα για να περάσει ένα ευχάριστο καλοκαίρι μαζί με τους φίλους του. Όμως το βράδυ της Δευτέρας 28 Ιουλίου 2008 τραυματίστηκε θανάσιμα από επίθεση μπράβου νυχτερινού μαγαζιού της Μυκόνου. Ύστερα από λίγα 24ώρα ο 20χρονος νέος κατέληξε από τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που είχε υποστεί.
Μετά όμως ακολούθησε κάτι που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Παρακολουθήσαμε όλοι ένα συντετριμμένο πατέρα να ανακοινώνει ότι δωρίζει τα όργανα του αδικοχαμένου παιδιού του παρότι ο θάνατος του προήλθε από τη δολοφονική επίθεση συμπατριώτη μας. Επίσης δήλωσε ότι η απόφαση δεν ήταν δικιά του αλλά του γιου του καθώς στο παρελθόν το είχαν συζητήσει και του είχε εκφράσει την επιθυμία να γίνει δωρητής οργάνων. Μάλιστα κάλεσε τους Έλληνες να αγκαλιάσουν την ιδέα της Δωρεάς Οργάνων.
Ο θάνατος του Ντουζόν Ζάμιτ πρόσφερε ζωή σε τέσσερις συνανθρώπους μας και συνέβαλε καθοριστικά στην αύξηση της Δωρεάς Οργάνων στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοινώσεις του Ε.Ο.Μ.. Επίσης έδωσε μαθήματα ανιδιοτέλειας και αλτρουισμού στην αδιάφορη σε τέτοιου είδους θέματα ελληνική κοινωνία.
Όμως πόσο κράτησε το κάλεσμα του πατέρα Ζάμιτ; Σ’ αυτό το ερώτημα απαντάει η απορία των δύο γνωστών δημοσιογράφων. Πιστεύουμε ότι ενώ γνώριζαν το περιστατικό αφού το περασμένο καλοκαίρι ήταν στα πρώτα θέματα της ειδησεογραφίας, έπεσαν και αυτοί «θύματα» της νέας ελληνικής πραγματικότητας, δηλαδή της περιστασιακής εκδήλωσης ευαισθησίας.
Το πρόβλημα της κοινωνίας μας είναι ότι τα αγαθά αισθήματα της τα εκφράζει πια ευκαιριακά. Μπορεί να συγκινούμαστε όλοι και να θέλουμε να γίνουμε συμμέτοχοι μια μεγάλης προσπάθειας αλλά αυτό τελειώνει όταν το θέμα φύγει από τα φώτα της δημοσιότητας. Μεγάλο μέρος της ευθύνης για τέτοιες συμπεριφορές φέρει και η Πολιτεία γιατί με την ανεπάρκεια της να χαράξει ένα συντονισμένο σχέδιο, επέτρεψε να κυριαρχήσουν στο μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας προκαταλήψεις, φόβοι και ηθικά ερωτήματα για μια τόσο μεγάλη ιδέα όπως η Δωρεά Οργάνων.
Εμείς θα θυμόμαστε και θα τιμούμε πάντα το Ντουζόν Ζάμιτ και την οικογένεια του. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για ένα τέτοιο λαμπρό παράδειγμα ανθρωπισμού, κόντρα στην αγνωμοσύνη και τον εγωκεντρισμό που επικρατεί στις μέρες μας.

Υ.Γ.: Δεν αναφερόμαστε σε καμία πηγή γιατί αν απευθυνθεί κανείς σε κάποια μηχανή αναζήτησης θα βρει πληθώρα πληροφοριών για το θέμα.  

Related Posts :



No comments: