Tuesday 1 September 2009

3.500 ζωές χάθηκαν έξω από την Εντατική

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» το Σαββατοκύριακο 24-25 Ιανουαρίου 2009.


3.500 ζωές χάθηκαν έξω από την Εντατική

130 κλίνες Εντατικής Θεραπείας είναι έτοιμες αλλά δεν λειτουργούν
«Ερμητικά κλειστό παραμένει ένα στα τέσσερα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), λόγω της οικονομικής αιμορραγίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το αποτέλεσμα είναι 3.500 άνθρωποι κάθε χρόνο να αποκλείονται από τις δημόσιες ΜΕΘ και συνεπώς να χάνουν την ευκαιρία να παλέψουν για τη ζωή τους, αφού τα λουκέτα σε 130 κρεβάτια έχουν... σκουριάσει.»

««Το 2001 μιλούσαμε για 120 κλίνες ΜΕΘ που είναι έτοιμες αλλά κλειστές, κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού. Στα οκτώ χρόνια που μεσολάβησαν, τίποτα δεν άλλαξε. Σταθερά, το 25% των υπαρχουσών κλινών παραμένει κλειστό», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), κ. Αντώνης Μαυρομμάτης, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Έτσι, μετά βίας και με δυσβάσταχτες συνθήκες εργασίας για το υπάρχον προσωπικό που τρέχει και δεν φτάνει λόγω των κενών θέσεων, παραμένουν ανοιχτά περίπου 500 κρεβάτια, παρ΄ ότι που με τους συντηρητικότερους υπολογισμούς θα έπρεπε να λειτουργούσαν στη χώρα μας τουλάχιστον 2.000 κλίνες.
Στην Ελλάδα, έπειτα από μελέτη που έκανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις πληθυσμιακές ανάγκες της χώρας μας, το 8%-10% των κρεβατιών θα έπρεπε να ανήκει στις ΜΕΘ. Στην πραγματικότητα όμως το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 1,6%.
«Ίδια είναι η κατάσταση και στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας, αφού σύμφωνα με την καταγραφή που κάναμε, μόλις το 1,9% του συνόλου των κρεβατιών αντιστοιχεί στις Μονάδες. Αντίθετα, στον ιδιωτικό τομέα, όπου τηρείται ο «χρυσός» κανόνας της προσφοράς και της ζήτησης, το ποσοστό αυτό πλησιάζει το 8%», τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και αντιπρόεδρος της ΕΕΕΘ, κ. Απόστολος Αρμαγανίδης.
Κι όμως, εάν ήταν ανοιχτά αυτά τα 2.000 κρεβάτια σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, τότε όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις των εντατικολόγων περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι θα είχαν σωθεί το περασμένο έτος!
Με αυτά τα δεδομένα, κάθε άλλο παρά έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η πληρότητα των δημόσιων κρεβατιών ΜΕΘ φτάνει σχεδόν σε καθημερινή βάση το 100%, με αποτέλεσμα οι συγγενείς των ασθενών να κάνουν αγώνα... δρόμου και να βιώνουν ολόκληρα 24ωρα αγωνίας έως ότου να βρεθεί λύση.
Όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι εντατικολόγοι, οι σκηνές που εκτυλίσσονται στα νοσοκομεία έπειτα από κάθε εφημερία είναι τριτοκοσμικές, αφού δεκάδες ασθενείς διασωληνωμένοι με φορητούς αναπνευστήρες, στοιβάζονται στους διαδρόμους περιμένοντας τη σειρά τους για να νοσηλευτούν χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο για τη ζωή τους.
Έως 3.000 ευρώ την ημέρα
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον στην απελπισία τους οι συγγενείς των ασθενών απευθύνονται συχνά στα ιδιωτικά νοσοκομεία, όπου αναγκάζονται να πληρώσουν μια ολόκληρη περιουσία- 2.000-3.000 ευρώ την ημέρα φτάνει το κόστος στις ιδιωτικές κλινικές!
Το μοναδικό «φως» που είδαν οι εντατικολόγοι τα τελευταία χρόνια ήταν οι προσπάθειες του υφυπουργού Υγείας κ. Γιώργου Παπαγεωργίου, ο οποίος μετά τα συνεχή αιτήματα των μελών της Εταιρείας έδωσε το πράσινο φως για προσλήψεις νοσηλευτών στις ΜΕΘ της Αττικής.
Το αποτέλεσμα ήταν το τελευταίο εξάμηνο να ανοίξουν στα νοσοκομεία της Αθήνας 22 κρεβάτια ΜΕΘ και 7 κλίνες στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.
Όπως τονίζουν ωστόσο οι ειδικοί αυτό δεν είναι παρά μια σταγόνα στον... ωκεανό, αφού άλλα περίπου 50 κρεβάτια στην Αθήνα παραμένουν κλειστά, εκ των οποίων τα 9 θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ακόμη και αύριο εάν γίνονταν οι απαραίτητες προσλήψεις...
Για εικασίες χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση έκανε λόγο το υπουργείο Υγείας. Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση, διαβίβασε το κείμενο των δηλώσεων του κ. Μαυρομμάτη στον εισαγγελέα ώστε να διερευνηθεί η βασιμότητά τους.
Αποφεύγουν με κάθε τρόπο να πάνε στις ΜΕΘ
Η έλλειψη νοσηλευτών, γιατρών αλλά και ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός είναι οι βασικοί λόγοι που οι υπάρχουσες Μονάδες Εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) λειτουργούν με προβλήματα.
Μοιραία, ο φόρτος εργασίας που πέφτει στους... λίγους εργαζομένους έχει κάνει τους νέους γιατρούς αλλά και τους νοσηλευτές να αποφεύγουν με κάθε τρόπο την πρόσληψή τους στις ΜΕΘ.
Είναι ενδεικτικό ότι στις προκηρύξεις των θέσεων για ειδικευμένους γιατρούς που θέλουν να πάρουν εξειδίκευση στην Εντατικολογία, οι υποψήφιοι δεν καλύπτουν ούτε το 50% των κενών θέσεων. Αντίστοιχα, για τις θέσεις των διευθυντών περνούν από 10 έως και 120 μήνες (!) έως ότου βρεθεί κάποιος να δηλώσει ενδιαφέρον... »

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο

Related Posts :



1 comment:

Anonymous said...

Έλα ρε παιδιά είσαστε σοβαροί; Και αν το ΙΚΑ πιάσει και προσλάβει προσωπικό μετά πού θα μείνουν λεφτά στο ταμείο για να πάρει "ένα καφεδάκι" ο επόμενος διευθυντής; Εξάλλου τώρα που θα βγει το Πασόκ έχει τόσα στελέχη που έχουν μείνει "πανί με πανί" τόσα χρόνια στην αντιπολίτευση...