Friday 4 September 2009

Σε ράντζα η νοσηλεία μετά τη μεταμόσχευση

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Θεσσαλονίκης «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008.



Σε ράντζα η νοσηλεία μετά τη μεταμόσχευση!
«Παρότι η ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης είναι η μοναδική που δέχεται ασθενείς για μεταμόσχευση ήπατος από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι κλίνες της μειώθηκαν από δέκα σε επτά εξαιτίας της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.»

«Την ίδια στιγμή, το νοσοκομείο διαθέτει 1.200 κλίνες, που σημαίνει ότι βάσει των διεθνών κανονισμών θα έπρεπε να διαθέτει 100 κρεβάτια ΜΕΘ ή έστω 40, ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν όχι μόνο οι ανάγκες των μεταμοσχευμένων, αλλά και των άλλων ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία στη ΜΕΘ.
Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε χθες η εντατικολόγος, διευθύντρια ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, Νικολέτα Γερογιάννη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε με αφορμή το 4ο παγκόσμιο συνέδριο «Ποιότητα στην ιατρική πρακτική», που πραγματοποιείται από 2-4 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς».
«Μια μεταμόσχευση, για να πραγματοποιηθεί επιτυχώς, χρειάζεται έμπειρη ιατρική ομάδα που υπάρχει. Ακόμα όμως χρειάζονται αίθουσες χειρουργείου σε συνεχή ετοιμότητα, διαθέσιμα κρεβάτια μονάδας εντατικής θεραπείας, κλίνες στην κλινική μεταμοσχεύσεων, επάρκεια νοσηλευτικού προσωπικού και πλήρης ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, πράγματα που υπολείπονται. Οι συνεχείς αιτήσεις μας για ενίσχυση δεν έχουν αποτελέσματα. Το προσωπικό είναι λίγο, τα κρεβάτια της ΜΕΘ παραμένουν κλειστά αντί να αυξάνονται και οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς φιλοξενούνται σε κενές κλίνες άλλων τμημάτων, όταν αυτά της οικείας κλινικής δεν επαρκούν», τόνισε η κ. Γερογιάννη.
Αύξηση Δοτών
Παράλληλα, ανέφερε ότι αν και ο αριθμός των δοτών στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 20%, μετά τη δωρεά οργάνων του νεαρού αυστραλού Ντουζόν Ζάμιτ, που τραυματίσθηκε θανάσιμα στη Μύκονο, η χώρα μας είναι από τις τελευταίες σε αριθμό δοτών.
«Για το λόγο αυτό, πολλοί ασθενείς μετακινούνται στο εξωτερικό για να κάνουν μεταμόσχευση. Στο Ιπποκράτειο μία μεταμόσχευση ήπατος κοστίζει περίπου 22.000 ευρώ, ενώ στο εξωτερικό το ελληνικό δημόσιο πληρώνει 300.000 ευρώ για την ίδια επέμβαση», είπε η κ. Γερογιάννη.
Το Μεταμοσχευτικό Κέντρο στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης λειτουργεί από το 1987. Έχει πραγματοποιήσει 1.200 μεταμοσχεύσεις νεφρού (οι 125 σε παιδιά), 278 μεταμοσχεύσεις ήπατος (13 σε παιδιά) και 10 μεταμοσχεύσεις νεφρών-παγκρέατος. Είναι το μεγαλύτερο μεταμοσχευτικό κέντρο στην Ελλάδα και τα ποσοστά επιτυχίας του ξεπερνούν το 80%-90%.
Στο μεταξύ, είναι προς ψήφιση σχέδιο νόμου που αφορά την ίδρυση «Διεθνούς Μεταμοσχευτικού Κέντρου» στην Αθήνα. Όπως είπε η κ. Γερογιάννη, υπάρχουν πολλές ενστάσεις και επιφυλάξεις πάνω σ' αυτό το γεγονός, ενώ εκφράζονται ακόμη και φόβοι για το μέλλον του Μεταμοσχευτικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης.»

Πηγή: www.makthes.gr

Related Posts :



No comments: