Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» την Κυριακή 14 Ιουνίου 2009.
Ζοφερή εικόνα και στη Θεσσαλονίκη
«Στα αλτρουιστικά ανακλαστικά γιατρών και νοσηλευτών στηρίζεται η λειτουργία των περισσότερων νοσηλευτικών ιδρυμάτων του νομού Θεσσαλονίκης που βρίσκονται εν αναμονή προσλήψεων γιατρών.»Πάνω από 500 υπολογίζονται οι κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της πόλης όπου σήμερα υπηρετούν συνολικά 2600 γιατροί ενώ τα προβλήματα εστιάζονται και στις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού που στα περισσότερα νοσοκομεία ξεπερνούν το 50% επί του συνόλου των εργαζομένων.
«Ιπποκράτειο»: υπάρχει έλλειψη γιατρών στο παιδοογκολογικό, το μικροβιολογικό και το ακτινολογικό. Τρεις από τις δέκα κλίνες της Μ.Ε.Θ. δεν λειτουργούν, στις παθολογικές κλινικές μια νοσηλεύτρια αντιστοιχεί σε 40 ασθενείς, στο τεχνητό νεφρό δεν υπάρχει νυχτερινή βάρδια ενώ δυο χειρουργικές αίθουσες έχουν κλείσει με αποτέλεσμα να καθυστερούν τα τακτικά χειρουργεία, λέει στη «Κ» η χειρουργός -εντατικολόγος κ. Μαρίλη Πασακιώτου.
«Αγιος Παύλος»: Τριάντα επιπλέον θέσεις γιατρών (20%) ζήτησε το νοσοκομείο, ωστόσο «για την εναρμόνισή μας με την Ευρώπη θα χρειαστούμε περισσότερους από 60 γιατρούς», αναφέρει στην «Κ» ο γιατρός κ. Στρατής Πλωμαρίτης.
«Γεννηματάς»: Ανεφάρμοστος δείχνει ο στόχος εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας για τις εφημερίες, με βάση το υπάρχον ιατρικό δυναμικό αφού όπως διευκρινίζει στην «Κ» η ακτινολόγος κ. Δάφνη Κατσίμπα, η Μ.Ε.Θ, οι παθολογικές και η καρδιολογική κλινική, χρειάζονται συνολικά τουλάχιστον 20 επιμελητές και ειδικευόμενους για την ομαλή λειτουργία τους.
«Θεαγένειο»: Ενενήντα επιπλέον γιατρούς ειδικούς και ειδικευόμενους ζητεί το «Θεαγένειο» για την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας, μολονότι το νοσοκομείο δεν είναι ενταγμένο στο σύστημα γενικής εφημερίας παρά μόνον για ασθενείς με ογκολογικά προβλήματα. Σήμερα λειτουργεί με 220-230 γιατρούς -ειδικευόμενους και ειδικούς- με τους οποίους όπως εκτιμά ο καρδιολόγος, διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας κ. Θόδωρος Μπισινιώτης «οι ανάγκες των τμημάτων δεν καλύπτονται χειρότερα από τα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα που σημαίνει ότι δεν είμαστε επικίνδυνοι στην ιατρική πράξη»...»
Πηγή: www.news.kathimerini.gr
No comments:
Post a Comment