Sunday 20 September 2009

Σωματικό βάρος και μεταμόσχευση ήπατος


Ημεταμόσχευση ήπατος έχει αυξημένο κίνδυνο στους ενήλικες που είναι είτε πολύ αδύνατοι είτε πολύ παχύσαρκοι πριν την επέμβαση, σύμφωνα με νέα έρευνα.


Οι ασθενείς με πολύ χαμηλό βάρος ή με σοβαρή παχυσαρκία οι οποίοι υποβάλλονται σε μεταμόσχευση ήπατος εμφανίζουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά νοσηρότητας και θνητότητας σε σύγκριση με τους ασθενείς μέσου βάρους, αναφέρουν ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό Liver Transplantation.
O Dr. Andre A.S. Dick και οι συνάδελφοί του στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον ερεύνησαν την επίδραση που έχει το βάρος σώματος πριν τη μεταμόσχευση στην επιβίωση των ασθενών, μελετώντας δεδομένα από το Ενιαίο Δίκτυο Ανταλλαγής Οργάνων, τα οποία αφορούσαν σε 71.446 μεταμοσχεύσεις ήπατος που πραγματοποιήθηκαν σε ενήλικες από το 1987 έως το 2007.
Η έρευνά τους έδειξε ότι τα άτομα με πολύ χαμηλό βάρος είχαν περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν δεύτερη επέμβαση και να καταλήξουν από αιμορραγικές επιπλοκές, σε σύγκριση με τα άτομα με μέσα επίπεδα βάρους.
Οι ασθενείς με σοβαρή παχυσαρκία είχαν υψηλότερα ποσοστά θανάτου από λοιμώδεις επιπλοκές και καρκίνο.
Το πολύ χαμηλό βάρος σώματος και η πολύ σοβαρή παχυσαρκία ήταν «σημαντικοί προγνωστικοί παράγοντες θανάτου» επισημαίνουν ο Dr. Dick και οι συνάδελφοί του.
Επίσης, οι ασθενείς με ακραίο σωματικό βάρος - είτε πολύ χαμηλό είτε πολύ υψηλό - είχαν πιο δαπανηρή περίθαλψη. Έκαναν μεγαλύτερη χρήση των μονάδων εντατικής φροντίδας και είχαν πιο μακροχρόνια νοσοκομειακή νοσηλεία, από ό,τι οι ασθενείς μέσου βάρους.

Related Posts :



No comments: