Thursday 20 May 2010

Καταγγελίες για το Ωνάσειο

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Ροδιακή» τη Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010.



Τη μετατροπή του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, που επιχορηγείται από το δημόσιο, σε ιδιωτική κλινική, κατήγγειλε ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, με ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η ερώτηση προκάλεσε αίσθηση σε πανελλήνιο επίπεδο και έχει ιδιαίτερη βαρύτητα από το γεγονός ότι ο κ. Κρεμαστινός που έχει διατελέσει διευθυντής στο Ωνάσειο, γνωρίζει καλά πρόσωπα και πράγματα. Η ερώτηση κατατέθηκε στις 14 Ιανουαρίου και αναφέρονται σ’ αυτήν τα εξής:

«Είναι αναμφισβήτητο ότι το σημερινό Ωνάσειο φθίνει συνεχώς, φθίνει επιστημονικά, φθίνει οικονομικά και απέχει από τους ιδρυτικούς του στόχους. Το ΩΚΚ δωρήθηκε στο κράτος με σκοπό να περιθάλπει καρδιοχειρουργικά όλους τους Έλληνες. Όμως στην πράξη το 95% των χειρουργημένων ασθενών σήμερα πληρώνουν αδρά, πέραν της συμμετοχής του ταμείου τους, γιατί το δ.σ. παρέχει πολύ περιορισμένο αριθμό κλινών με τιμές ταμείων. Στην πράξη οι ασθενείς προκειμένου να χειρουργηθούν καταβάλλουν μεγάλο extra ποσό προκειμένου να επιτύχουν τη λεγόμενη αναβάθμιση θέσεως. Παρ’ όλα αυτά, το ΩΚΚ καίτοι επιχορηγείται από το κράτος γενναία προκειμένου να επιβιώσει οικονομικά, ευρίσκεται μονίμως σε αρνητικό ισοζύγιο. Η οικονομική δυσπραγία του Ωνασείου προέρχεται από τρεις κυρίως λόγους: τις αλόγιστες δαπάνες, τους μη ελεγχόμενους διορισμούς και τις ανεξέλεγκτες προμήθειες. Σημειωτέον ότι οι διορισμοί και οι προσλήψεις γίνονται βάσει οργανισμού που διαμορφώνει το ίδιο το διοικητικό συμβούλιο. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο έλεγχος γινόταν από ορκωτούς λογιστές, τους οποίους στην πράξη επέλεξε το δ.σ. το οποίο είναι υπεύθυνο για τα πάντα και φυσικά για τους υπερβολικούς διορισμούς εκτός ΑΣΕΠ, καίτοι το νοσοκομείο επιχορηγείται γενναία. Δηλαδή το δ.σ. ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές τους οποίους αυτό διορίζει.
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Ποιες είναι οι κρατικές επιχορηγήσεις του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου τα τελευταία χρόνια; Παράκληση να κατατεθούν στη Βουλή τα σχετικά στοιχεία.
2. Εάν δικαιούται να διορίζει το δ.σ. προσωπικό ουσιαστικά ανεξέλεγκτα, εκτός ΑΣΕΠ, δεδομένου ότι το Ωνάσειο είναι επιχορηγούμενο νοσοκομείο.
3. Εάν είναι ακριβές ότι η νομική υπηρεσία του Νοσοκομείου διαθέτει 3 δικηγόρους για 120 κλίνες, όταν τα μεγαλύτερα νοσοκομεία των 800 κλινών έχουν 1 νομικό για πολύ μεγαλύτερη απασχόληση. Παράκληση να κατατεθούν στη Βουλή οι μηνιαίες απολαβές τους.
4. Εάν θα επιτραπεί αυτή η κατάσταση να συνεχισθεί με το νέο δ.σ.
5. Εάν προτίθεται άμεσα να διορίσει πράγματι ανεξάρτητους ορκωτούς λογιστές όπως ο νόμος προβλέπει, που θα ελέγξουν όχι μόνο τις παραγγελίες αλλά και τον οικονομικό τρόπο λειτουργίας (διορισμοί, προμήθειες, κλπ).
6. Εάν προτίθεται άμεσα να προχωρήσει σε ένα σύγχρονο οργανισμό που θα αναβαθμίσει όχι μόνο επιστημονικά το ΩΚΚ αλλά και θα εξασφαλίσει και τη διαφάνεια.
7. Εάν προτίθεται μετά την έκθεση των ανεξάρτητων ορκωτών λογιστών, και εφόσον προκύψουν στοιχεία, να παραπέμψει το όλο θέμα στη δικαιοσύνη.

Ο ερωτών βουλευτής
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ.

Πηγή: www.rodiaki.gr

Related Posts :



No comments: