Thursday 27 May 2010

Εγκαίνια για την πρώτη Τράπεζα Μοσχευμάτων Κερατοειδούς

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από τις καταγγελίες ιατρών για τη μη διάθεση δύο μοσχευμάτων κερατοειδούς από το εξωτερικό λόγω υπολειτουργίας του Ε.Ο.Μ. (έχουμε αναφερθεί σε πρόσφατες αναρτήσεις) φαίνεται πως οι αρμόδιοι κινητοποιήθηκαν και προέκυψε η ακόλουθη ευχάριστη είδηση.

Αλλάζει άρδην προς το καλύτερο το θολό τοπίο των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας με τη δημιουργία και λειτουργία της πρώτης Τράπεζας Μοσχευμάτων Κερατοειδούς στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν». Τα εγκαίνια της Τράπεζας Μοσχευμάτων Κερατοειδούς πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, την υπουργό Μαριλίζα Ξενογιαννακοπουλου και την υφυπουργό Φώφη Γεννηματά.

Η χρησιμότητά της είναι σημαντική, καθώς η χώρα μας ήταν υποχρεωμένη να εισάγει από το εξωτερικό περισσότερα από 600 μοσχεύματα, ενώ μόλις 100 μεταμοσχεύσεις γίνονταν με μοσχεύματα από δωρεές συγγενών. Από τη μεριά τους, οι συγγενείς των δοτών θα πρέπει να απευθύνονται στο Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.
Η δημιουργία της Τράπεζας Μοσχευμάτων Κερατοειδούς θα αποτελέσει μεγάλη βοήθεια στον Έλληνα ασθενή, γιατί θα του εξασφαλίζει παροχή μοσχευμάτων όποτε χρειάζεται, θα ελαττώσει την αγορά μοσχευμάτων από το Εξωτερικό και θα προάγει τον εθελοντισμό στην προσφορά οργάνων.
Παράλληλα, θα είναι πολύτιμη πηγή τόσο για τα οκτώ κέντρα μεταμοσχεύσεων που λειτουργούν σε αντίστοιχα κρατικά νοσοκομεία όσο και για πολλούς ιδιώτες γιατρούς που χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές. Η Τράπεζα Μοσχευμάτων Κερατοειδούς δημιουργήθηκε με τη δωρεά της οικογένειας του εφοπλιστή Νίκου Τραυλού, για τον λόγο αυτό ο διευθυντής και το επιστημονικό προσωπικό της Β' Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής, μαζί με τις ευχαριστίες τους, εκφράζουν την ελπίδα να αποτελέσει η δωρεά αυτή παράδειγμα προς μίμηση. Η λειτουργία της Τράπεζας θα συμβάλει επίσης στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, καθώς διαθέτει τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό.

Πηγή: www.zougla.gr

Related Posts :



No comments: