Friday 11 June 2010

Σε... κώμα τα νοσοκομεία


To άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα 11/6/2010 στην εφημερίδα το «Έθνος» αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την πλήρη ανεπάρκεια των νοσοκομείων της χώρας να προσφέρουν τα αυτονόητα στην ελληνική κοινωνία. Η ανεπάρκεια αυτή διογκώνεται σε επικίνδυνες διαστάσεις όταν σε περίοδο οικονομικής κρίσης η πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει στέψει τις ελπίδες της για ίαση στο υπό κατάρρευση πλέον Εθνικό Σύστημα Υγείας. Για εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις όπως η μεταμόσχευση η κατάσταση είναι αδιανόητη. Χαρακτηριστικά το δημοσίευμα αναφέρεται στις τεράστιες ελλείψεις δύο μεταμοσχευτικών κέντρων, του Ευαγγελισμού (νεφρού) και του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης (νεφρού, ήπατος) του μοναδικού κέντρου που εκτελεί μεταμοσχεύσεις ήπατος στη χώρα ύστερα από τη παύση λειτουργίας της αντίστοιχης μονάδας μεταμόσχευσης του Λαϊκού, εδώ και ένα χρόνο, λόγω μη ασφαλών συνθηκών όπως ανέφερε σε επιστολή του προς το Υπουργείο Υγείας ο νέος διευθυντής της Β' Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής (Β' ΠΧΚ) και Χειρουργικής Παθολογίας, στο πλαίσιο της οποίας λειτουργούσε η Μονάδα Μεταμόσχευσης Ήπατος (ΜΜΗ), καθηγητής Γρηγόριος Κουράκλης. Το τραγικό εκτός των άλλων, είναι η αναφορά σε ελλείψεις σε αντιδραστήρια. Όπως είναι ευρέως γνωστό η βιωσιμότητα ενός μοσχεύματος και κατ' επέκταση του ασθενούς είναι οι σωστές και έγκυρες αιματολογικές εξετάσεις αφού αυτές είναι ο "καθρέπτης" της κατάστασης του αρρώστου ή του μεταμοσχευμένου οργάνου. Μάλιστα πολλές από αυτές είναι άκρως εξειδικευμένες αναλύσεις (όπως τα επίπεδα μέτρησης διαφόρων ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, κ.τ.λ.)  που η μη σωστές ενδείξεις μπορούν να προκαλέσουν απορρίψεις μοσχευμάτων, άλλες σοβαρές βλάβες λόγω παρενεργειών ή μη σωστής χρήσης του σκευάσματος κ.τ.λ.
Όλοι εμείς που έχουμε βιώσει τη διαδικασία της μεταμόσχευση και μέσω αυτής έχουμε δεχτεί το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να δεχτεί κάποιος, το μόσχευμα ή όπως το μεταφράζουμε εμείς "παράταση ζωής" όλη αυτή η κατάσταση μας γεμίζει αηδία και οργή. Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα υπάρχουν ακόμα ασθενείς που νιώθουν ανασφάλεια και φόβο γιατί η υπεύθυνη Πολιτεία όλα αυτά τα χρόνια έκλεινε τα αυτιά της στις εκκλήσεις μας και μάλιστα τις περισσότερες φορές μας θεωρούσε "γραφικούς".
ΝΤΡΟΠΗ κύριοι Πολιτικοί ΝΤΡΟΠΗ. Για όλη αυτή τη κατάσταση κύριοι Πολιτικοί δεν θα έπρεπε να ζητάτε θυσίες ή υπομονή αλλά θα έπρεπε να απολογηθείτε κοιτώντας μες τα μάτια ένα μικρό παιδί που λιώνει από τις τοξίνες της ηπατικής ανεπάρκειας, ενός άντρα που "σέρνει" παντού την τεχνητή καρδιά του, μιας νέας γυναίκας που τα χέρια της είναι γεμάτα ράμματα από τις αλλαγές της fistula, ενός μικρού κοριτσιού που το αίμα του αποσυντίθεται λόγω της λευχαιμίας, ενός ανθρώπου που όλο το οξυγόνο του κόσμου δεν του φτάνει για να αναπνεύσει. ΝΤΡΟΠΗ.

Ακολουθεί το δημοσίευμα του Έθνους.


Tραγική είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε επείγουσες ανάγκες εξαιτίας των ελλείψεων σε βασικά φάρμακα και υγειονομικό υλικό. Νοσοκομεία αιχμής μάλιστα μειώνουν ή αναβάλλουν χειρουργικές επεμβάσεις. «Στεγνώνουν» από υγειονομικό υλικό και ογκολογικά φάρμακα τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ πολλές επεμβάσεις αναβάλλονται ή ακυρώνονται λόγω έλλειψης εμφυτεύσιμου ορθοπεδικού υλικού. Το προσωπικό αναζητεί εναγωνίως γάζες και βαμβάκι, την ίδια ώρα που οι γιατροί τριτοβάθμιου νοσοκομείου, όπως το «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης, αδυνατούν να πραγματοποιήσουν απλές εξετάσεις αίματος! Τη δεινή αυτή εικόνα συμπληρώνουν οι ελλείψεις σε βασικά φάρμακα, όπως οι ινσουλίνες για τους διαβητικούς, οι οποίες παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες στην αγορά. Η οικονομική κρίση πλήττει πρώτα απ’ όλα το κοινωνικό κράτος, καθώς τα νοσοκομεία δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τους προμηθευτές τους. Η υπ. Υγείας κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου ήρθε χθες αντιμέτωπη με προμηθευτές ορθοπεδικού υλικού στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι απέσυραν υλικό από το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου». Η υπουργός τούς κάλεσε να αναλάβουν τις ευθύνες τους, λέγοντας ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει τις δικές της. Στο μεταξύ, το απόθεμα υλικού των νοσοκομείων έχει τελειώσει ή αναμένεται να τελειώσει το επόμενο διάστημα και είναι απορίας άξιον πώς θα εφημερεύουν. Νοσοκομεία αιχμής, όπως ο «Ευαγγελισμός», κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς γάζες! Το ΚΑΤ και το «Ασκληπιείο» της Βούλας μειώνουν τον αριθμό των επεμβάσεων, καθώς έχουν ξεμείνει από εμφυτεύσιμο ορθοπεδικό υλικό.Για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες, οι διοικήσεις πρέπει να πραγματοποιήσουν άμεσα διαγωνισμούς. Οσο γρήγορα και να προχωρήσουν οι διαδικασίες, είναι απίθανο να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες. Μιλώντας στο «Εθνος», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημ. Βαρνάβας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι θα υπάρξει σοβαρό θέμα με τις εφημερίες στα νοσοκομεία όλης της χώρας.


«Βρισκόμαστε σε επίσχεση εργασίας από τις 21 Μαΐου, αλλά, ακόμη κι αν λύνονταν τα προβλήματα άμεσα και λειτουργούσαμε από αύριο, θα ήταν αδύνατο να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς, λόγω σοβαρών ελλείψεων σε υλικό», τονίζει η γιατρός του Κρατικού της Νίκαιας κ. Ολγα Κοσμοπούλου. Οι ελλείψεις σε υλικό -εξηγεί- είναι σημαντικές. Δεν υπάρχει εμφυτεύσιμο ορθοπεδικό υλικό και οι ενδοφακοί επαρκούν το πολύ για μία εβδομάδα. Οι βηματοδότες έχουν τελειώσει, οι σύριγγες επαρκούν για μία ή δύο μέρες, γάζες, βαμβάκι και αιμοστατικό τζελ δεν υπάρχουν. Το Κρατικό της Νίκαιας δεν εφημερεύει από τον προηγούμενο μήνα, καθώς οφείλονται στους γιατρούς δεδουλευμένες εφημερίες από τον Μάρτιο.«Ο τομέας της Υγείας δεν έχει άλλα περιθώρια για περικοπές». Την επισήμανση αυτή έκανε ο γ.γ. του υπ. Υγείας Ν. Πολύζος σε υπηρεσιακούς παράγοντες της Ε.Ε., της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίοι επισκέφθηκαν χθες το υπουργείο. Οι εμπειρογνώμονες, που θα πραγματοποιήσουν σήμερα επίσκεψη στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ενημερώθηκαν για τα οικονομικά μεγέθη του ΕΣΥ και -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν έφεραν αντίρρηση στην έκκληση του γ.γ.

Αγωνιώδης έκκληση γιατρών
SOS για απλές εξετάσεις
Διευθυντές τμημάτων σε νοσηλευτικά ιδρύματα προειδοποιούν με έγγραφά τους για τις δραματικές ελλείψεις που δυσκολεύουν την πραγματοποίηση ακόμη και απλών αιματολογικών εξετάσεων
Σε αδυναμία να πραγματοποιήσουν απλές αιματολογικές εξετάσεις βρίσκονται πλέον μεγάλα νοσοκομεία της περιφέρειας. Οι διευθυντές των τμημάτων προειδοποιούν με έγγραφά τους ότι υπάρχουν δραματικές ελλείψεις των υλικών που απαιτούνται (αντιδραστήρια) και κάνουν έκκληση για λύση του προβλήματος. Η διευθύντρια του αιματολογικού εργαστηρίου του «Ιπποκράτειου» Θεσσαλονίκης κ. Δροσούλα Κλέτα αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής: «...Τα αποθέματα των αντιδραστηρίων για την εκτέλεση της γενικής αίματος στην πρωινή καθημερινή ρουτίνα έχουν τελειώσει. Τα εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται μόνο με την εκτέλεση μικροαιματοκριτών στο χέρι. Τα επείγοντα περιστατικά της απογευματινής εφημερίας εξυπηρετούνται με τα ελάχιστα αντιδραστήρια που μας παραχωρεί η προμηθεύτρια εταιρεία, στο πλαίσιο της εκτέλεσης γενικής αίματος, μόνον όταν τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του ασθενούς...»! Με το ίδιο έγγραφο, καλεί τους γιατρούς να μην υπογράφουν παραπεμπτικά γενικής αίματος (!) και οι τεχνολόγοι εργαστηρίων να μην τις εκτελούν, μέχρι να λυθούν τα προβλήματα. Τα ελάχιστα αποθέματα αντιδραστηρίων που υπάρχουν -σημειώνει- θα χρησιμοποιούνται για εξυπηρέτηση εξαιρετικά επειγόντων περιστατικών και μέχρι να εξαντληθούν τα αποθέματα.
Για αδυναμία πραγματοποίησης γενικών εξετάσεων αίματος, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων, κάνει λόγο σε έγγραφό της και η διευθύντρια του μικροβιολογικού εργαστηρίου του νοσοκομείου Σπάρτης. Ζητεί από τους συναδέλφους της να περιορίσουν τις γενικές αίματος στις απολύτως απαραίτητες.
Σε ανάλογο πνεύμα είναι η επιστολή της διευθύντριας Ανοσολογικού του νοσοκομείου «Σωτηρία» κ. Ευγενίας Αναστασάκου: «...Σας ενημερώνουμε ότι λόγω ελλείψεων αντιδραστηρίων και καθυστερήσεων στην εκτέλεση παραγγελιών του εργαστηρίου τμήματος επειγόντων περιστατικών αυτό αδυνατεί να εκτελέσει εξετάσεις, όπως προσδιορισμός επιπέδων τροπονίνης, ΜΜΒ και αμυλάσης ορού...».

Κρήτη
Ακυρώνονται επεμβάσεις
Χειρουργικές επεμβάσεις ακυρώνονται στην Κρήτη, καθώς τα κρατικά νοσοκομεία... έμειναν από υγειονομικό υλικό και φάρμακα. Το πρόβλημα, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, είναι μεγάλο στο νησί και ειδικά μάλιστα στο Παγκρήτιο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και στο Βενιζέλειο, όπου καλύπτονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά. «Λόγω έλλειψης υλικών ακυρώνονται τα προγραμματισμένα χειρουργεία που αφορούν κυρίως καρδιολογικά και ορθοπεδικά προβλήματα, ενώ υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και σε βηματοδότες», τονίζουν εργαζόμενοι και στα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα. Για τις ελλείψεις οι υπεύθυνοι κλινικών έχουν ενημερώσει εγκαίρως, όπως αναφέρουν, τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τη διοικητική υγειονομική περιφέρεια Κρήτης ζητώντας λύσεις. «Προσπαθούμε να πάρουμε προσφορές και να υπογράψουμε συμβάσεις με εταιρείες για να κάνουμε προμήθειες, ώστε να λύσουμε το πρόβλημα», δήλωσε ο διευθυντής του Βενιζέλειου νοσοκομείου Ν. Κυδωνάκης.

Καταγγελία
Εισιτήριο και στα... επείγοντα
«Εισιτήριο» τριών ευρώ ζητούν τα νοσοκομεία και στα επείγοντα περιστατικά. Την καταγγελία έκανε χθες η διοίκηση του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι σχετική απόφαση του 1991 δεν προβλέπει την καταβολή αυτού του ποσού σε ημέρα εφημερίας: «Η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και δικαίωμα. Τέτοιου είδους πρακτικές είναι απαράδεκτες. Ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, προκαλούν το κοινό αίσθημα».

Το πρόβλημα με τα φάρμακα
Έστησαν «πανηγύρι» με τις παράλληλες εξαγωγές.
Ελλείψεις δεκάδων σκευασμάτων παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην ελληνική αγορά.
Ορισμένες είναι «τεχνητές», καθώς -μετά την πρόσφατη μείωση των τιμών- οι φαρμακευτικές εταιρείες θεωρούν ασύμφορη την εισαγωγή σκευασμάτων. Μεγάλο μέρος αποδίδεται στις «παράλληλες» εξαγωγές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η Ελλάδα έχει πλέον πολύ χαμηλές τιμές. «Οσοι ασχολούνται με τις «παράλληλες» εξαγωγές κάνουν πανηγύρι, έπειτα από τη μείωση των τιμών», σχολιάζει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κώστας Λουράντος. Αυτό είναι το μειονέκτημα των μειώσεων -εξηγεί-, καθώς οι ελληνικές τιμές καθιστούν πολύ σημαντικό το κίνητρο των εξαγωγών. Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, την κατάσταση αυτή πληρώνουν οι ασθενείς οι οποίοι συχνά δεν μπορούν να βρουν το φάρμακο που χρειάζονται: «Τους λέμε ότι δεν υπάρχουν και πως θα έρθουν το επόμενο διάστημα. Ο ασθενής, όμως, δεν το αντιλαμβάνεται αυτό. Χρειάζεται το φάρμακο σήμερα και δεν μπορεί να το έχει». Ο πρόεδρος του ΦΣΑ κάνει λόγο για σημαντικές ελλείψεις σε μια σειρά φαρμάκων, όπως οι ινσουλίνες, ενέσιμων σκευασμάτων, ογκολογικών, καρδιολογικών, κολλυρίων για το γλαύκωμα και ενέσιμα αντιθρομβωτικά.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

* Ινσουλίνες όλων των τύπων
* Ενέσιμα
* Ογκολογικά
* Καρδιολογικά
* Κολλύρια για το γλαύκωμα
* Ενέσιμα αντιθρομβωτικά

Δημήτρης Καραγιώργος

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Ηλ. Σιώρας
Η κατάσταση θα επιδεινωθεί
Οι ελλείψεις υγειονομικού υλικού υπάρχουν στο πλαίσιο ικανοποίησης προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης. Θέλουμε, ως χώρα, να δείξουμε μειωμένες δαπάνες, αλλά αυτό δεν πρέπει να συμβεί στον τομέα της Υγείας. Οι υπερτιμολογήσεις των υλικών είναι ένα θέμα γνωστό από δεκαετίες και γίνεται με την έγκριση του κράτους, το οποίο δεν χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα και είναι δυσοίωνη για τον λαό.
* Ηλίας Σιώρας, καρδιολόγος, εκπρόσωπος εργαζομένων «Ευαγγελισμός»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Δ. Βαρνάβας
Αρκούνται σε λόγια συμπάθειας
Το έσχατο σημείο κατάπτωσης και εξευτελισμού σε ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο προκύπτει από τη στιγμή που παραδέχεται δημοσίως ότι δεν μπορεί να εκτελέσει γενική εξέταση αίματος. Υπό άλλες περιστάσεις, όφειλε να απολογηθεί δημοσίως ο πρωθυπουργός και να αποπέμψει άμεσα τους εμπλεκόμενους υπουργούς. Οταν, όμως, συμπεριφέρονται ως κοινά δουλικά του ΔΝΤ, τέτοιες απολογίες συνιστούν ακραία πολυτέλεια. Αρκούνται, λοιπόν, σε μια ακαταλαβίστικη ανακοίνωση και πιθανόν λίγα λόγια συμπάθειας για τα επόμενα θύματα της πολιτικής τους.
* Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος ΟΕΝΓΕ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Κ. Λουράντος
Δεν φέρνουν φάρμακα οι εταιρείες
Η έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα οφείλεται κυρίως σε «παράλληλες» εξαγωγές και στην απροθυμία εταιρειών να εισαγάγουν φάρμακα στη χώρα μας, λόγω της πρόσφατης μείωσης των τιμών. Παρατηρούμε ελλείψεις σε ινσουλίνες και σε μια σειρά από φάρμακα. Ελλείψεις υπάρχουν και στα νοσοκομεία τα οποία δεν διαθέτουν τα λεγόμενα «ακριβά» φάρμακα, που μέχρι πριν από λίγο καιρό οι ασθενείς προμηθεύονταν από τα φαρμακεία.
* Κώστας Λουράντος, πρόεδρος ΦΣΑ

Πηγή: www.ethnos.gr 

Related Posts :



No comments: