Friday 28 January 2011

Μίλησε ξανά ύστερα από 11 χρόνια

«Καλημέρα, θέλω να πάω σπίτι μου. Είστε καταπληκτική ομάδα», ψέλλισε στους γιατρούς της η Μπ. Τζένσεν από την Καλιφόρνια, 13 ημέρες μετά την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε. 

Έπειτα από εγχείρηση 18 ωρών στο Ιατρικό Κέντρο Ντέιβις του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, μία 52χρονη Αμερικανίδα κατάφερε να ψελλίσει τα πρώτα της λόγια, χάρη σε μία πρωτοποριακή διπλή μεταμόσχευση λάρυγγα και τραχείας. Την Πέμπτη, ύστερα από αποκατάσταση εβδομάδων, ώστε να μπορέσει να μιλήσει ξανά φυσιολογικά, η Μπρέντα Τζένσεν από το Μοντεστό της Καλιφόρνια συναντήθηκε, για πρώτη φορά, με ολόκληρη την ομάδα των γιατρών της από τότε που έγινε η εγχείρηση. 
Δεκατρείς ημέρες μετά τη μεταμόσχευση, η ασθενής είπε τις πρώτες λέξεις της ύστερα από έντεκα χρόνια σιωπής: «Καλημέρα, θέλω να πάω σπίτι μου. Είστε καταπληκτική ομάδα». Σήμερα, η Μπρέντα είναι πλέον σε θέση να μιλά για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς πρόβλημα. Η ίδια δήλωσε ότι πρόκειται για θαύμα. Οι φωνητικές χορδές της 52χρονης Αμερικανίδας καταστράφηκαν το 1999, κατά τη διάρκεια επέμβασης στην οποία είχε υποβληθεί. Ο ειδικός σωλήνας που της είχε τοποθετηθεί, προκειμένου να παραμένουν ανοιχτοί οι αεραγωγοί, τραυμάτισε σοβαρά τον λαιμό της και ο ουλώδης ιστός που δημιουργήθηκε, της στέρησε τη φωνή. Επί έντεκα χρόνια, η Μπρέντα δεν είχε γεύση και όσφρηση, ανέπνεε μέσω τραχειοτομής και επικοινωνούσε με τους φίλους της μέσω φορητής συσκευής με «ηλεκτρονική φωνή» (όταν μιλούσε ακουγόταν όπως ένα ρομπότ). Οι γιατροί χαρακτήρισαν την Μπρέντα σπάνια, αλλά ιδανική περίπτωση, επειδή είχε λάβει μοσχεύματα νεφρού και παγκρέατος το 2006 και έπαιρνε φάρμακα που απέτρεπαν την αποβολή τους από τον οργανισμό.
Όπως ανέφεραν οι θεράποντες γιατροί της, ο κίνδυνος αποβολής από τον οργανισμό του μοσχεύματος, μαζί με τη δυσκολία της επέμβασης στην περιοχή του λάρυγγα με τα περιπλεκόμενα νεύρα, είναι που κάνουν παρόμοιες μεταμοσχεύσεις αρκετά σπάνιες. Η μοναδική άλλη καταγεγραμμένη περίπτωση ήταν στην Κλινική Κλίβελαντ, στο Οχάιο, το 1998.

Πηγή: www.ethnos.gr

Related Posts :



No comments: